Ciuperci parazite

ciuperci parazite

Ciuperci parazite – generalități

Un număr mare de ciuperci trăiesc pe plantele de cultură și pe arbori; sunt ciuperci parazite.

Deosebit de dăunătoare este ciuperca ce provoacă la grâu boala numită rugina grâului. Hifele ei pătrund și se dezvoltă în interiorul frunzei. Frunzele atacate nu mai pot hrăni planta atacată din care cauză prucția grâului: o altă ciupercă parazită provoacă la porumb boala numită tăciune, însoțită de pagube considerabile. Hifele acestei ciuperci pătrund în ovarul florilor, apoi în fructele acestei plante, distrugându-le conținutul.

Mai sunt multe alte ciuperci parazite ca acelea care produc mana viței de vie, cornul secarei etc.

Pentru a preveni pagubele se cultivă soiuri de plante rezistente la ciupercile respective și se folosesc anumite substanțe chimice, se fac arături adânci de vară și de toamnă pentru a îngropa sporii. La cele care au o gazdă intermediară, se duce lupta de stârpire a acesteia.

Caracterele generale ale ciupercilor

Sunt plante unicelulare sau pluricelulare, lipsite de clorofilă. Ele se hrănesc cu substanțe organice în descompunere (saprofite) sau cu substanțe organice din corpul unor organisme vii (parazite). Se înmulțesc prin spori și prin miceliu.


Sursă: Ministerul Educației și Învățământului, Botanică, manual clasa a V-a – Prof. Alexandru Dabija, Prof. Aglala Ionel