Floarea soarelui

Floarea soarelui

Floarea soarelui, originară din America, este cea mai importantă plantă uleioasă, cultivată în țara noastră pentru uleiul care se obține din semințe.

Alcătuirea plantei. Pe rădăcinaprincipală care se afundă adânc în pământ cresc multe rădăcini secundare care împânzesc pământul. Astfel, planta folosește foarte bine umezeala și are o mare rezistență la secetă.

Tulpina crește repede până la 2-3 m înălțime. Este groasă, puțin ramificată spre vârf și are măduva albă în mijloc. Către recoltare devine lemnoasă.

Frunzele sunt mari, late, dințate, scuțite la vârf, dar foarte aspre la pipăit din cauza perilor care lea coperă. Și tulpina este acoperită cu perișori aspri.

Florile sunt mici, adunate într-o inflorescență în vârful tulpinii. Pe o parte lată, ca o farfurie (disc), se găsesc una lângă alta numeroase flori. O astfel de inflorescență se numește capitul.

Pe marginea capitulului se află frunze reduse, apărătoare, apoi un rând de flori cu corola galbenă-aurie, de forma unui tub, care se prelungește într-o parte cu o limbă numită ligulă. Ele stau ca niște raze de jur împrejurul capitului. Aceste flori nu au nici stamine, nici gineceu; deci sunt sterile.

Toate celelalte flori din interior au corolă ca un tub galben, alcătuit din 5 petale unite. În această corolă tubuloasă sunt 5 stamine unite prin anterele lor formând un manșon prin care trece stilul, scoțând în afară un stigmat bifurcat. Ovarul este așezat în discul inflorescenței. Florile tubuloase sunt fertile.

Floarea soarelui este renumită prin bogăția ei în nectar și polen (plantă meliferă), iar albinele vin la această hrană bogată. Plecând încărcate cu polen, acesta se scutură pe alte flori.

Fructul este o achenă. El are o coajă neagră sau vărgată și o singură sămânță liberă, bogată în ulei. Astfel, floarea soarelui este o plantă aleaginoasă (uleioasă).

Importanța economică a florii-soarelui. Din semințe, prin presare, se scoate uleiul, întrebuințat în alimentație și în industrie, la fabricarea vopselelor și a săpunurilor. Din ceea ce rămâne dupa stoarcerea uleiului se fac turte, folosite la hrănirea animalelor.

Tulpinile sunt folosite la fabricarea celulozei și drept combustibil. Este o plantă meliferă foarte importantă.

Floarea soarelui, având o astfel de importanță, fiind rezistentă la secetă și puțin pretențioasă față de sol, cultura ei are un mare rol în economia noastră națională.


Sursă: Ministerul Educației și Învățământului, Botanică, manual clasa a V-a – Prof. Alexandru Dabija, Prof. Aglala Ionel

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.