Principalele fluvii și lacuri din America de Nord


fluvii și lacuri din America de Nord
Fluvii și lacuri din America de Nord. Sursă imagine: pinterest

Principalele fluvii și lacuri din America de Nord

În America de Nord sunt fluvii și lacuri uriașe. Rețeaua fluvială se numără printre cele mai întinse de pe glob, fiind alimentată, atât de apa ploilor, cât și de cea a zăpezilor și ghețarilor care acoperă masivele înalte. Scurgerea râurilor este dirijată de relief, în câteva direcții principale.

Una spre sud, spre Golful Mexic, în care se varsă Mississippi și Rio Grande, și alta spre nord, spre Oceanul Arctic, în care se varsă Mackenzie, Nelson ș.a. În Oceanul Atlantic își duc apele fluviile Sf. Laurențiu și Hudson, iar în Oceanul Pacific fluviul Yukon, Colorado și Columbia. Mississippi este un fluviu uriaș, care împreună cu Missouri este de două ori și jumătate mai lung decât Dunărea. Se varsă în Golful Mexic printr-o deltă mlăștinoasă.

Bazinul fluviului Mississippi cuprinde 55 de afluenți navigabili. Ca volum de apă ocupă locul al treilea în lume, fiind întrecut de Amazon și Zair.

Lacurile din America de Nord constituie cea mai bogată rețea de lacuri cu apă dulce de pe glob. Cele mai importante sunt Marile lacuri (Superior, Michigan, Huron, Erie și Ontario).

Din cauza diferenței de nivel, între lacurile Erie și Ontario s-a format Cascada Niagara. În părțile nordice ale Americii de Nord se află multe lacuri glaciare.

O altă categorie de lacuri sunt cele de podiș, dintre care cel mai mare este Marele Lac Sărat din Podișul Marelui Bazin.


Sursă: Editura Didactică și Pedagogică București, Geografie, manual clasa a VI-a – Prof. Bărgăuanu Petru, Prof. Sucitu Ion, Prof. Stoica Valentina

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.