Populația și statele Americii de Nord


Populația și statele Americii de Nord

Populația Americii de Nord

Populația Americii de Nord este formată din băștinași și populația formată prin colonizare.

Populația băștinașă a fost în mare parte nimicită în timpul colonizării sau după colonizare. Ea este alcătuită din indieni, care trăiesc la vest de Munți Stâncoși și în Mexic, precum și din eschimoși, care se găsesc în partea nordică.

Popoarele colonizatoare. Teritoriul Americii de Nord a început să fie colonizat la începutul secolului al XVI-lea, cu emigranți din Europa. Aceștia au ocupat mai întâi coasta Atlanticului, de unde treptat s-au deplasat spre regiunile de vest, atrași de pământurile deosebit de fertile. Cei mai numeroși dintre emigranții europeni au fost englezii, după care au urmat francezii. Spaniolii au cucerit actualul teritoriu al Mexicului. Dintre popoarele imigrante fac parte și cele venite mai târziu din Asia - chinezii și japonezii. Aceștia s-au stabilit în părțile vestice ale Americii de Nord.

Din dorința de a obține bogății cât mai mari, neavând suficiente brațe de muncă, colonizatorii europeni au adus în America sclavi negri din Africa, silindu-i să muncească pe marile plantații de bumbac, cultivate în partea sudică a Americii de Nord. Sclavia a fost desființată în anul 1864. Din amestecul albilor cu negri au rezultat mulatrii, iar din amestecul albilor cu pieile roșii - mestiții.

Populația nu este răspândită egal pe teritoriul Americii de Nord. Cea mai deasă populație se află în părțile răsăritene și centrale: coasta Oceanului Atlantic, regiunile industriale din jurul marilor lacuri și regiunea Munților Appalachi. Părțile nordice și regiunile muntoase au o populație rară, chiar sub un locuitor pe km.

Statele Americii de Nord

Statele Americii de Nord. Pe teritoriul Americii de Nord se află următoarele state:

Canada cu capitala Ottawa, ocupă partea situată la nord de paralela de 49° latitudine nordică.

Statele Unite ale Americii (S.U.A) ocupă toată partea centrală și o parte din nord-vest (Alaska). Capitala este orașul Washington.

Mexic, cu capitala Ciudad de Mexico, este situat în partea de sud-vest a Americii de Nord.


Sursă: Editura Didactică și Pedagogică București, Geografie, manual clasa a VI-a – Prof. Bărgăuanu Petru, Prof. Sucitu Ion, Prof. Stoica Valentina

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.