Statele Atlantice din America de Sud


Statele Atlantice
Sursă imagine: mapswire

Statele Atlantice din America de Sud

1. Statele atlantice ocupă fațada atlantică a Americii de Sud, cuprinsă între Regiunea Andină și Oceanul Atlantic. Din această regiune fac parte următoarele state: Brazilia, Argentina, Venezuela, Paraguay, Uruguay, Suriname și Guyana Franceză.

2. Statele atlantice au relieful format din podișuri înalte și din câmpii joase. Principalele podișuri sunt: Podișul Braziliei, în partea centrală (cel mai întins podiș); Podișul Guyanelor, situat la nord pe Podișul Braziliei și Podișul Patagoniei, în partea sudică a continentului. Dintre câmpii cea mai întinsă este Câmpia Amazonului, urmată de Câmpia La Plata și Câmpia Orinoco.

3. Clima. Datorită marii desfășurări pe latitudine a statelor Atlantice, în această parte vom întâlni toate zonele de climă din America de Sud. Clima este influențată aici de curenți calzi, care scaldă țărmurile de est ale Americii de Sud, cât și de vânturile alizee care bat dinspre nord-est și sud-est.

4. Apele. Regiunea statelor atlantice are, spre deosebire de cea andină, o rețea hidrografică de dimensiuni uriașe, cu un volum foarte mare de apă. Acestea constituie artere bune pentru navigație (Amazon, Parana, Orinoco ș.a.).

Vegetația regiunii statelor atlantice variază în funcție de climă - de la cea ecuatorială la cea subpolară.

Populația statelor atlantice este de aproape patru ori mai mare decât a statelor andine. Cea mai deasă populație se află în regiunile de pe coasta Atlanticului și în ținuturile cu climă temperată.

5, Economia. În statele atlantice baza economiei o constituie agricultura. Se cultivă mai ales plante tropicale (arborele de cafea, trestia de zahăr, bananul, bumbacul, tutunul) și cereale (grâul, porumbul, orezul ș.a.). Creșterea animalelor constituie, de asemenea, o ramură importantă a economie din aceste state. Se cresc cornute mari, oi și cai. Cea mai dezvoltată regiune agricolă se află situată în jurul ecuatorului Rio de la Plata și aparține Argentinei și Uruguayului. Din aceste regiuni se exportă în fiecare an cantități mari de grâu, porumb, semințe de in, precum și carne congelată sau conservată, lână și piei de animale.

Industria este axată îndeosebi pe ramura extractivă. Se extrag mari cantități de petrol, minereuri feroase și neferoase. Dintre ramurile prelucrătoare de bunuri de consum, cele mai dezvoltate sunt: industria textilă și cea alimentară.


Sursă: Editura Didactică și Pedagogică București, Geografie, manual clasa a VI-a – Prof. Bărgăuanu Petru, Prof. Sucitu Ion, Prof. Stoica Valentina

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.