America de Sud


America de Sud
America de Sud

America de Sud reprezintă o mare diversitate geografică. Din punct de vedere climatic ea se întinde de la jarul Ecuatorului și umezeala înăbușitoare a tropicelor umede, până la gerul aspru al Antarcticii.

1. Așezare. America de Sud este situată între 12° latitudine nordică și 56° latitudine sudică. Prin partea nordică trece Ecuatorul, iar prin cea mijlocie Tropicul Tropicul Capricornului.

Legătura cu America de Nord se face prin intermediul Americii Centrale. La fel ca și America de Nord, are forma unui triunghi cu vârful îndreptat spre sud, având cea mai mare lățime între Tropicul Capricornului și Ecuator.

Ca suprafață, America de Sud ocupă locul al patrulea printre continente ocupând o suprafață de 17.840.000 km², fiind depășită de Asia, Africa și America de Nord.

Țărmurile Americii de Sud sunt înalte și puțin crestate (deci nu prea favorabile amenajării de porturi).

2. Relieful. Relieful Americii de Sud prezintă aceeași varietate și aceeași succesiune ca și cel din America de Nord.

America de Sud harta climei și vegetației
America de Sud - harta climei și vegetației

Munții din partea vestică poartă denumirea de Munții Anzi și sunt o continuare a Munților Cordilieri din America de Nord. Peisajele Anzilor sunt sălbatice, cu vârfuri înalte și creste abrupte, cu văi rare, puțin adânci, care nu ajung niciodată dintr-o parte în cealaltă a masivului. Din loc în loc, de-a lungul Munților Anzi se întâlnesc conuri vulcanice, multe încă în activitate, ceea ce provoacă dese cutremure de pământ, uneori catastrofale pentru viața oamenilor. Cele mai multe conuri vulcanice se află în partea nordică. Aici se află Cotopaxi și Chimborazo. În părțile sudice, mai vestit este Aconcagua (cel mai înalt munte din America de Sud). Marile înălțimi sunt acoperite cu zăpezi permanente și cu ghețari.

Podișurile ocupă mari suprafețe din teritoriul Americii de Sud. După timpul când au luat naștere se împart în două: podișuri tinere și podișuri vechi. Cele tinere cu înălțimi de peste 3000 m se află în vest, închise între culmile înalte ale Anzilor, de unde le vine denumirea de podișuri andine. Cel mai întins podiș este Podișul Boliviei. Podișurile vechi ocupă regiunile dinspre Oceanul Atlantic și poartă denumirea de Podișul Guyanelor spre nord, Podișul Braziliei, în partea centrală și Podișul Patagoniei în partea sudică. Aceste podișuri provin din tocirea unor masive muntoase care s-au înălțat pe aceste locuri în vremurile îndepărtate.

Câmpiile ocupă porțiunile dinspre podișuri și munți. Cea mai întinsă este Câmpia Amazonului, care este în același timp și cea mai mare de pe glob. Este străbătută de Fluviul Amazon și afluenții acestuia. În partea nordică se află Câmpia Orinoco, iar în sud, între Podișul Braziliei și Podișul Patagoniei, Câmpia La Plata.

Bogățiile minerale. Subsolul Americii de Sud conține mari bogății minerale: minereu de fier, petrol, mangan, cupru, argint, aur, uraniu.

3. Clima. După latitudine, se întâlnesc mai multe zone de climă. Astfel, de o parte și de alta a Ecuatorului, până la 5° latitudine nordică și sudică, se întâlnește o climă ecuatorială, care prezintă aceleași caracteristici ca și clima ecuatorială din Africa. La nord și sud de această zonă se întind două subzone de climă subecuatorială. În partea de sud clima se continuă cu zona de climă tropicală și temperată.

Clima este influențată atât de cele două oceane, cât și de relief. Astfel, fațada Atlantică se află în calea alizeului de nord și de sud care aduc de pe ocean mari cantități de umezeală. Această umezeală scade treptat spre interiorul continentului. În partea vestică a Americii de Sud, în calea influenței Pacificului, se înalță barajul de munți al Anzilor, ceea ce face ca precipitațiile să fie foarte reduse, iar în unele locuri să lipsească cu totul. Din cauza aceasta, pe podișurile dintre munți, vegetația este săracă, de semipustiu sau pustiu (Pustiul Atacama), Capătul sudic al continentului are o climă aspră din cauza vânturilor și a curenților reci care străbat întinsul apelor dintre America de Sud și Antarctica.

Alte articole referitoare la America de Sud:

APELE, ANIMALELE ȘI VEGETAȚIA AMERICII DE SUD

POPULAȚIA ȘI STATELE AMERICII DE SUD


Sursă: Editura Didactică și Pedagogică București, Geografie, manual clasa a VI-a – Prof. Bărgăuanu Petru, Prof. Sucitu Ion, Prof. Stoica Valentina

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.