Zburătorul – Rezumat. Ion Heliade Rădulescu (1802-1872)


Zburătorul – Rezumat. Comentariu literar

Poezia „Zburătorul” de Ion Heliade Rădulescu are ca punct de plecare mitul folcloric al zburătorului. potrivit unei credințe populare străvechi, primele manifestări ale sentimentului de dragoste, la fete, primii fiori ai iubirii s-ar datora unei ființe supranaturale, denumită zburător, care în imaginația mitologică întruchipează trăsăturile unui flăcău frumos.

Zburătorul - Rezumat
Ion Heliade Rădulescu

Acesta trezește în sufletul fetelor sentimentul erotic, aducându-le zbucium și suferință: „Boala” necunoscută a iubirii poate fi însă vindecată, în concepția populară, prin vrăji și descântece.

Poezia, deși inspirată din folclor, este o expresie artistică modernă a mitului iubirii, atât de răspândit în cultura noastră populară, încât Dimitrie Cantemir, în Descrierea Moldovei, îi acordă o atenție deosebită.

În prima parte a baladei, Heliade evocă, cu o mare sensibilitate artistică, puritatea sufletească a unei tinere fete și stările ei efective provocate de „invaziunea misterioasă a dragostei” (G. Călinescu).

De la monologul Floricăi, liric și emoționant prin sinceritate, poetul trece brusc, în a doua parte a baladei, la un pastel în care surprinde imaginea satului în timpul înserării. Motivul poetic al înserării constituie un cadru adecvat, specific romantic, interpretării artistice a credinței populare despre zburător.

În ultima parte a baladei este reluat mitul zburătorului în dialogul dintre cele două „surate”. Trăsăturile caracteristice ale zburătorului se accentuează și, totodată, elementele folclorice se înmulțesc, poetul împletind astfel credința populară cu aspecte specifice basmului.

Stările sufletești de teamă și plăcere sunt firești, fiind specifice vârstei; în finalul baladei, notele de umor și ironie ale poetului destramă „dramatismul” suferinței chinuitoare provocate de sentimentul iubirii și credința în mitul ”Zburătorului”.

Prin motivul tratat, prin bogăția de imagini artistice, precum și prin tehnica deosebită a versului, balada lui Ion Heliade Rădulescu este, la începuturile literaturii române moderne, o creație literară de o deosebită valoare artistică.


Sursa: Limba și literatura română clasa a IX-a, Ministerul Educației, Vladimir Gheorghiu, Nicolae Manolescu, Nicolae I. Nicolae, Constantin Otobâcu – Zburătorul – Rezumat. Comentariu literar

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.