Populația și statele Americii de Sud


Statele Americii de Sud, Populația Americii de Sud
America de Sud - harta răspândirii populației

Populația Americii de Sud este formată dintr-un amestec de rase și popoare: băștinași, urmașii vechilor colonizatori europeni, populația provenită din amestecul europenilor cu băștinașii, din negri aduși din Africa, precum și din alte populații care au imigrat de-a lungul anilor pe teritoriul Americii de Sud.

Populația Americii de Sud (aproximativ 422,5 milioane de locuitori) este puțin numeroasă în comparație cu întinderea teritoriului și cu populația altor continente, însă cu un procent de creștere foarte ridicat.

O populație foarte inegal răspândită pe teritoriu. Pe teritoriul Americii de Sud există mari concentrări de populație în unele regiuni de pe coasta Atlanticului, ca, de exemplu, estuarul Fluviului La Plata, sau pe unele porțiuni de pe teritoriul Braziliei situate pe țărmul oceanului. În schimb, alte regiuni, foarte întinse ca suprafață, au o populație extrem de rară. Așa sunt, spre exemplu, regiunile muntoase și de podiș din vestul Americii de Sud, de asemenea, câmpia Fluviului Amazon și toată partea sudică a continentului cunoscută sub numele de Patagonia.

Spre deosebire de America de Nord, populația băștinașă are o pondere însemnată în totalul populației. Băștinașii sunt cunoscuți tot sub numele de indieni, fiind urmași ai unor popoare care în trecutul îndepărtat au cunoscut un înalt grad de civilizație, ca spre exemplu, incașii. Populația neagră, în număr de mai multe milioane, a fost adusă din Africa pentru a munci pe marile plantații ale albilor. Cea mai mare parte a populației este formată din mestiți, adică din populația rezultată din amestecul europenilor cu populația băștinașă.

Statele Americii de Sud. Din fostele colonii au luat naștere 12 republicii independente. După poziția lor geografică statele Americii de Sud se pot împărți în State Andine, care cuprind grupul statelor aflate în regiunea muntoasă și de podiș, din zona Munților Anzi, și State Atlantice, adică grupul de state aflate pe țărmul sau în apropierea Oceanului Atlantic.

1. State Andine: Peru, Chile, Bolivia, Ecuador, Columbia.
2. State Atlantice: Argentina, Uruguay, Paraguay, Brazilia, Venezuela, Guyana, Suriname și Guyana Franceză.


Sursă: Editura Didactică și Pedagogică București, Geografie, manual clasa a VI-a – Prof. Bărgăuanu Petru, Prof. Sucitu Ion, Prof. Stoica Valentina

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.