Ascensiunea Imperiului Incas

Ascensiunea Imperiului Incas
Ascensiunea Imperiului Incas

Ascensiunea Imperiului Incas porneste din Capitala Cuzco, astazi in Peru, unde construiesc in sec. XV cel mai mare imperiu din America de Sud si stabilesc un guvern centralizat care reglementeaza aproape toate aspectele vietii.

Dupa prabusirea culturii Tiahuanaco din Anzii Centrali (astazi in Peru si Bolivia) in jurul anului 1100, culturile locale de coasta se dezvolta si formeaza numeroase state mici. Incasii care populau Valea Cuzco castiga treptat suprematia sub conducerea lui Manco Capac, care, potrivit traditiilor incase, migrase dinspre lacul Titicaca in jurul anului 1200. Se pare ca Inca a fost numele familiei conducatoare, apoi cel al imparatului si, in final, cel al intregului popor. Al noulea conducator incas, Pachacutec Yupanqui, care vine la putere prin 1438, conduce o serie de cuceriri militare care pun bazele guvernarii Imperiului Incas. Capitala Cuzco se dezvolta rapid si se fondeaza alte orase, cum ar fi Machu Picchu, ca edificiu de cult monumental. Fiul lui Pachacutec, Topa Yupanqui, cucereste regiunile muntoase din Bolivia si ajunge pana in nord-vestul Argentinei de astazi, supunand tinuturile de coaste ale Imperiului Chimú si extinzand teritoriul incas la sud. Acesta trimite expeditii cu plute in Oceanul Pacific, care probabil au ajuns pana in insulele Galapagos. La inceputul sec. XVI, sub Huayna Capac, imperiul continua sa se extinda, cuprinzand cea mai mare parte a Columbiei de astazi, si atinge apogeul sau politic si cultural. Imperiul Celor Patru Parti a fost cel mai puternic din America, conducand popoarele din vecinatatea sa.

Statul incas avea o administratie puternic centralizata si o structura economica bine planificata. In fruntea sa se afla conducatorul, Incasul Sapai (cel mai puternic), venerat ca fiu al Soarelui. In ierarhia stricta a imperiului, populatia incasa era constituita din nobilime, in timp ce popoarele subjugate serveau drept sclavi. Toate regiunile erau adunate in unitati administrative si li se impunea indeplinirea unor anumite sarcini si servicii militare pentru binele statului. Totul era contabilizat cu ajutorul unor sfori innodate, denumite quipu. Reteaua excelenta de drumuri prin munti permitea transportul rapid al ostilor, al informatiilor si al unor produse intre orase. La fel ca mayasii, incasii nu cunosteau metalurgia sau roata. Pentru simplificarea administratiei in imperiu, se utiliza o limba comuna, quechua. Pentru fiecare zece mii de locuitori ai Imperiului Incas, existau 1330 de demnitari de stat, selectati in functie de abilitatile lor si instruiti pentru responsabilitati si pozitii specifice.


Sursa: Marea istorie ilustrata a lumii, Litera international – Ascensiunea Imperiului Incas

%d blogeri au apreciat: