Opera lirică
Ce este opera lirică?
Opera lirică este lucrarea literară în care autorul își exprimă în mod direct propriile sentimente, convingeri și aspirații.
Opera lirică se deosebește astfel de cea epică prin faptul că aceasta din urmă exprimă sentimentele și gândurile autorului prin intermediul acțiunii și al personajelor.
Creațiile lirice sunt scrise de obicei în versuri.
Trăsături / caracteristici ale operei lirice
- cuprinde totalitatea operelor în care predomină subiectivitatea , exprimarea directă a sinelui.
- autorul prezintă în mod direct propriile gânduri, idei și sentimente cu ajutorul eului liric, care poate apărea în diferite ipostaze: îndragostitul-revoltatul-gânditorul-contemplatorul-căutatorul unui ideal
- eul liric isi face simtita prezenta in text prin marci lexico-gramaticale ca:
– pronumele si adjectivele pronominale la persoana I sau verbe la pers I;
– modul principal de expunere intr-un text liric, este monologul liric (adresat sau nu), dar poate aparea si descrierea;
– limbajul este sugestiv si expresiv, folosindu-se imaginile artistice si figurile de stil precum si cuvintele cu sens figurat. - textul poeziei este structurat in strofe si versuri, valorificandu-se astfel muzicalitatea limbajului realizata prin elemente de prozodie (rima, ritma, masura de vers), dar si prin figuri sintactice (repetitii, refrene), sau de sunet (aliteratii, asonante).
- daca verbele si pronumele sunt la pers 1, avem parte de un lirism confesiv (confesiune lirica). Daca verbele, pronumele, sunt la pers a 11-a, avem parte de un lirism adresativ.
persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.