Comentariu literar – Luarea Griviței de Mihail Sadoveanu
Comentariu literar – Luarea Griviței de Mihail Sadoveanu
Marele nostru scriitor Mihail Sadoveanu a închinat tulburătoare pagini eroilor anonimi ai neamului, însuflețiți, în zbuciumul istoriei, de fierbinte dragoste de țară și spiritul de sacrificiu.
În „Luarea Griviței”, autorul descrie atacurile repetate asupra cumplitei redute turcești, cucerite cu mari jertfe la 30 august 1877, „zi de groază și de sânge”. Faptele înfățișate cu simplitate sunt adunate în jurul acestui eveniment memorabil din lupta poporului nostru pentru libertate și independență. Scriitorul urmărește stările sufletești ale ostașilor și ne oferă un portret moral impresionant al oamenilor din popor, care, înfruntând moartea în Valea Sângelui, au grăbit victoria finală. Ei sunt „puterea cea mai mare și cea din urmă a răbdării sleite” de veacuri.
Mihail Sadoveanu elogiază îndeosebi actele de eroism ale românilor în lupta pentru independență, căci amintirea timpurilor de vitejie freamătă în el „ca un sânge al celor dispăruți”.
Sursa: Limba Română, Editura didactică și pedagogică București, 1984 –Comentariu literar – Luarea Griviței de Mihail Sadoveanu – Mihaela Butoi, Gh. Constantinescu-Dobridor