Albania


Albania
Sursă imagine: wikimedia

Albania este un stat suveran situat în sud-estul Europei, care se întinde pe o suprafață totală de 28 748 km².

Sute de ani Albania a fost ocupată de Imperiul Otoman. În 1912 și-a câștigat independența de stat.

Ocupată de Italia fascistă în preajma celui de-al doilea război mondial, Albania s-a eliberat în lupta dusă de detașamentele de partizani organizate și conduse de Partidul Comunist.

Relieful

Relieful Albaniei este unul muntos. O treime din suprafața țării se află la o altitudine mai mare de 1000 m. Din această cauză este supranumită și „Schipetaria” sau „Țara vulturilor”.

Munții Albaniei sunt o continuare a Munților Dinarici care fac trecere spre Munții Pind. Ei sunt dispuși în șiruri paralele, despărțiți de depresiuni și văi adânci și acoperiți cu păduri de conifere și foioase, exceptând culmile înalte unde se găsesc pășuni alpine.

Câmpia Albaniei se rezumă la o fâșie îngustă, pe alocuri joasă și mlăștinoasă, situată spre țărmurile Mediteranei. Clima subtropicală (mediteraneană) de aici permite cultura plantelor sudice.

Între câmpie și regiunea muntoasă se așterne o zonă deluroasă, prielnică agriculturii.

În zonele de graniță se află mari lacuri tectonice pe care le împarte cu statele vecine.

Râurile Albaniei au un ridicat potențial hidroenergetic.

Populația și principalele orașele din Albania

Populația Albaniei este de 2.831.741 locuitori. Cea mai mare parte a populației o formează albanezii. Capitala țării este Tirana. Alte orașe sunt: Shkodër, Durrës și Vlorë.

Economia

Albania este o țară săracă în comparație cu standardele occidentale. PIB pe cap de locuitor (exprimat în termeni de paritate a puterii de cumpărare) era în 2010 28% din media Uniunii Europene.

Totuși, în ultima perioadă au dat dovadă de potențial pentru creștere economică, deoarece o serie de companii și-au amplasat afacerile în această țară, datorită costurilor reduse de producție.

Agricultura

Are tradiții în creșterea cornutelor mici (zona de munte) și a cornutelor mari (câmpie). Pe terenurile desecate și pe cele irigate de câmpie se cultivă: orez, bumbac, sfeclă de zahăr, grâu. În zonele deluroase și pe litoral, principalele culturi sunt tutunul, citricele și măslinul.

Transporturi

Transportul rutier:
Albania are trei șosele principale cu patru benzi: șoseaua ce leagă orașul Durrës de capitala Tirana, cea care leagă Durrës cu Vlorë și șoseaua Albania-Kosovo.

Transportul aerian:
Principalele aeroporturi sunt: Aeroportul Internațional Tirana.

Transportul Feroviar
Cele mai importante rețele: Shkodër-Vorë; Linia Kashar; Rrogozhina – Elbasan – Librazhd.


Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986 – Albania

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.