Grecia


Grecia

Așezare geografică

Grecia se întinde pe o suprafață de 131.990 km², ocupând partea sudică a Peninsulei Balcanice și majoritatea mărilor înconjurătoare (Marea Egee și Marea Ionică).

Așezarea geografică a Greciei i-a oferit din timpurile vechi condiții pentru dezvoltarea navigației și a vieții portuare.

Condiții naturale: clima, hidrografia și relieful

Grecia are un relief predominant muntos. Câmpiile sunt reduse la fâșii litorale sau la depresiuni intramontane. După poziția geografică, teritoriul țării poate fi împărțit în trei regiuni:

Grecia continentală, străbătută de munți și cu cea mai importantă câmpie a țării.

Grecia peninsulară, muntoasă, cu țărmuri crestate ca o frunză lobată.

Grecia insulară, o sumedenie de insule, din care reținem: Insulele Ionice, Insula Creta, Insulele Ciclade, Sporadele de Nord, Sporadele de Sud etc., de asemenea, muntoase.

Grecia are puține resurse minerale. Mai cunoscute sunt bauxita, fierul, cromul, marmura și cărbunele inferior. În platforma continentală a Mării Egee s-a găsit petrol.

Clima Greciei este mediteraneană. Ploile cad mai mult toamna și iarna, având un caracter torențial. Ele se folosesc mai ales în irigații.

Principalele râuri se găsesc în nord și vin din țările vecine, spre Marea Egee.

Populația și principalele orașe din Grecia

Grecia are o populație de 11,305,118. Majoritatea populației este formată din greci, alături de care mai trăiesc macedoni, bulgari, turci și români.

Văile râurilor și zona litorală sunt cele mai dens populate.

Capitala țării este Atena. Așezată la poalele Acropolei, Atena a fost una dintre metropolele politice, economice și culturale ale lumii antice, păstrând și astăzi urmele acestui trecut plin de glorie. Astăzi, Atena este cel mai mare centru politic și economic al Greciei. Prin dezvoltarea sa, ea s-a unit cu portul Pireu, formând de fapt un singur mare oraș.

Al doilea oraș al țării este Salonic (Thessaloniki), port activ și centru comercial și industrial, așezat la golful cu același nume.

Alte orașe mai mici sunt: Petras, Heraklion, Larissa, Volos.

Economia

O bună parte din venitul Greciei provine din cărăușia pe mare și din turism. Industria sa este legată de exploatarea unor resurse miniere (bauxită, crom, nichel, lignit, plumb), de prelucrarea petrolului din import, apoi de ramurile textile (bumbac, covoare) și alimentară (conserve de pește și citrice, ulei de măsline, vinificație, stafide).

Dintre ramurile industriei grele, putem nota industria construcțiilor navale.

Agricultura se bazează pe culturile mediteraneene pentru export: citrice, măsline, viță de vie, bumbac. Culturile cerealiere sunt restrânse, iar creșterea cornutelor mici (oi, capre) se practică mai mult în zona muntoasă.

Importă produse industriale și agroalimentare.

Turismul ocupă un loc important în viața economică, datorită numeroaselor monumente antice și pitorescul insulelor.


Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986 – Grecia

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.