Spania


Spania
Sursă imagine: maps-spain.com

Spania este o țară din sud-vestul Europei care cuprinde cea mai mare parte a Peninsulei Iberice, Insulele Baleare din Marea Mediterană și Insulele Canare din Oceanul Atlantic. Se întinde pe o suprafață de 505.370 km².

Condiții naturale: clima, relieful și vegetația

Relieful Spaniei este un vast podiș muntos, mărginit de câmpii litorale înguste, cu excepția câmpiei Andaluziei, de la Oceanul Atlantic.

În Munții Sierra Nevada se găsește cel mai sudic ghețar din Europa. Insulele au un relief muntos.

Resursele subsolului. Spania are importante bogății minerale. În subsolul său se găsesc minereuri de fier (Munții Cantabrici, Munții Sierra Nevada), cărbuni (în nord și în Podișul Castiliei Noi), metale neferoase, mercur, săruri de potasiu, aluminiu etc.

Clima și Apele. În interiorul Spaniei, clima este temperat-continentală. Zidul muntos ce înconjoară Podișul Messeta împiedică influența Mării Mediterane și a Oceanului Atlantic spre interiorul țării și de aceea iernile sunt reci iar verile fierbinți și uscate. Din această cauză, râurile au debit scăzut vara și ridicat iarna, producând inundații. Excepție face Guadalquivirul, care se alimentează din ghețarii Sierrei Nevada.

Pe țărmul de est și sud-est întâlmim o climă mediteraneană. În nord și nord-vest o climă oceanică.

Vegetația. Vegetația Messetei are mai mult un caracter de stepă, cu ierburi sărace. În munți se întâlnesc păduri de conifere și de foioase. Pe țărmurile Mării Mediterane crește o vegetație subtropicală (stejarul de plută, castanul dulce, nuci, migdali, citrice).

Populația și principalele orașele din Spania

Populația Spaniei este de aproximativ 47.129.783, fiind formată în majoritate de spanioli, alături de care mai trăiesc români, albanezi, bulgari etc. Regiunile cele mai populate sunt: litoralul Mării Mediterane, zonele miniere. Câmpia Andaluziei și țărmul Golfului Biscaya. În partea nord-estică locuiesc bascii.

Principalele orașe sunt: Madrid, capitala țării, așezat în centrul țării, este un puternic centru industrial, comercial și cultural și mare nod comunicații. Barcelona, mare port la Marea Mediterană, considerat, prin poziția pitorească și prin construcțiile sale monumentale, unul dintre frumoasele orașe ale lumii. Valencia și Malaga, de asemenea, porturi cu vechi tradiții comerciale și orașe industriale însemnate. Sevilla, port pe Guadalquivir și apreciat centru turistic. Bilbao, oraș în Țara Bascilor, Zaragoza, Palma de Mallorca etc.

Economia

În agricultură se practică culturile mediteranene (vița de vie, citrice, măslin), cele de bumbac, tutun și orez, în zonele mediteranene și în Câmpia Andaluziei.

În Podișul Messeta și în Câmpia Aragonului se cultivă grâu, porumb și sfleca de zahăr. În nord și nord-vest, unde sunt pășuni suculente, cresc vaci pentru lapte, tauri pentru coridele tradiționale și oi cu lână fină.

Pe coastele și în insule se practică pescuitul. Spania, ca și vecina ei Portugalia, este o veche țară maritimă, cu un port însemnat în descoperirile geografice. În prezent, deține o flotă impresionantă.

Turismul aduce mari venituri țării. Alături de numeroase monumente istorice și de artă se situează vestitele stațiuni balneoclimaterice de pe țărmul Mediteranei și din cele două arhipelaguri: Baleare - situat în Marea Mediterană în dreptul Golfului Valencia cu reședința în orașul Palma de Insula Mallorca și Canare - situat în Oceanul Atlantic, în apropierea țărmului Africii, cu reședința la Santa Cruz de Tenerife. Ele dispun de un climat plăcut, fiind foarte căutate de turiști.

Comerțul. Spania exportă: minereuri de fier și neferoase, unele mașini, citrice, țesături și importă mașini și utilaje diverse.


Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986 – Spania

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.