Belgia

Belgia
Sursă imagine: wikimedia

Belgia este așezată în vestul Europei, cu ieșire la Marea Nordului, iar suprafața totală pe care o ocupă este de 30,528 km². Se învecinează cu Franța, Luxemburg, Germania și Olanda.

Condiții naturale

Relieful Belgiei coboară în trepte spre mare, întâlnindu-se mai multe regiuni:
– Belgia înaltă, ce cuprinde un podiș vechi de 400-700 m înălțime.
– Belgia de mijloc (Flandra), o treaptă mai joasă, ușor înclinată spre mare, favorabilă culturilor de cereale, sfeclă de zahăr și in.
– Belgia de jos (Brabant) o regiune nisipoasă, situată în zona centrală.

Principalele surse minerale ale Belgiei sunt cărbunii, fosfatul și sulful.

Clima Belgiei este temperat-oceanică, cu precipitații aduse de vânturile de vest, de aceea și râurile dispun de ape bogate.

Populația și principalele orașe din Belgia

Populația Belgiei este de aproximativ 11.071.483 și este formată din valoni (în sud) care vorbesc un dialect francez și flamanzii (nord și vest), ce vorbesc o limbă germanică.

Capitala Belgiei este orașul Bruxelles, mare centru industrial și nod de comunicații, unit prin canale cu marea, cu bazinele carbonifere și cu celelalte orașe industriale ale țării: Liege, legat prin canalul Albert de Antwerpen (Anvers), ambele însemnate orașe industriale ale țării.

Transportul

Densitatea rețelei feroviare este foarte mare, fiind dublată de o rețea densă de șosele moderne și de canale. Portul Antwerpen vehiculează mari cantități de mărfuri.

Belgia joacă un rol activ în comerțul internațional. Amândouă importă materii prime (petrol, minereuri, produse agricole tropicale etc.) și exportă utilaje, chimicale și diverse produse electronice.

Turismul este important pentru vizitarea numeroaselor monumente de artă mai ales la Bruxelles, Brugge și Antwerpen. De asemenea, la Bruxelles se află Parlamentul European.


Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986