Austria


Austria

Austria este așezată în Europa Centrală, pe cursul mijlociu al Dunării, fără ieșire la mare. Se întinde pe o suprafață de 83,879 km².

Relieful

Austria este un stat alpin, aproape 2/3 din suprafața sa fiind acoperită de lanțurile Alpilor Austriei constituiți din Alpii Calcaroși Nordici, Alpii Centrali și Alpii Calcaroși sudici, între care se află văi longitudinale adânci (Inn, Enns, Mur).

În partea de nord-est a Austriei se află o depresiune străbătută de Dunăre delimitată spre sud de dealurile Austriei Prealpine.

Resursele naturale. Austria dispune de unele resurse de subsol: cărbuni, minereu de fier, magnezit, minereuri complexe (în Munții Alpi), apoi petrol și gaze naturale (în bazinul Vienei). Are bogate resurse forestiere și hidroenergetice, bine valorificate.

Clima și apele

Climatul predominant este cel alpin, cu precipitații bogate, ierni în care înghețul durează 4-5 luni, în timp ce verile sunt răcoroase (+21°C).

În zonele joase se întâlnește un climat temperat de tranziție cu ierni mai blânde și veri mai călduroase.

Apele principale sunt colectate de Dunăre care străbate partea de nord a țării. Ele au debite ridicate datorită alimentării din zăpezi și ghețari, fiind intens utilizate pentru producerea energiei electrice. În munți sunt numeroase lacuri, cele mai însemnate fiind extremitățile de est și de vest ale țării.

Populația și principalele orașele din Austria

Deși are o suprafață mică, Austria are o populație numeroasă, aproximativ 8.032.926 de locuitori. Populația este omogenă, formată din austrieci, care vorbesc limba germană. Alături de austrieci mai trăiesc mai trăiesc români, albanezi, bulgari, turci etc.

Cel mai mare oraș al țării este Viena, capitala țării, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei. În Viena se regăsesc celebre monumente arhitectonice ca: Palatul Schonbrunn, Burgtheater, Muzeul Academiei de istoria artei, Muzeul de istorie naturală etc. Vestite sunt și frumoasele parcuri: Prater și Donau-park.

Alte orașe importante din Austria sunt: Graz, Salzburg, Linz, Innsbruck.

Economia

Austria se află pe locul 12 în lume după PIB pe cap de locuitor, are o economie de piață socială bine dezvoltată și un standard de viață ridicat.

După căderea comunismului, companiile austriece au fost jucători activi în consolidarea Europei de Est. Între 1995 și 2010 au fost anunțate 4.868 de achiziții în valoare totală de 163 miliarde de euro în care au fost implicate firme austriece. Cele mai mari tranzacții în care au fost implicate companii din Austria au fost: achiziționarea Bank Austria de către Bayerische Hypo- und Vereinsbank pentru 7,8 mld. EUR în 2000, achiziția Porsche Holding Salzburg de către Volkswagen Group pentru 3,6 mld. EUR în 2009, și achiziția Băncii Comerciale Române de către Erste Group pentru 3,7 mld. EUR în 2005.

Turismul reprezintă aproape 9% din produsul intern brut al Austriei. În 2007, Austria s-a clasat pe locul 9 în lume ca volum al cheltuielilor efectuate de turiști internaționali, cu 18,9 miliarde de dolari. În termeni de număr de turiști, Austria s-a clasat pe locul 12 cu 20,8 milioane de turiști.

În Austria, euro a fost introdus în contabilitate începând cu 1 ianuarie 1999, iar monedele și banconotele euro au intrat în circulație la 1 ianuarie 2002.

Statul produce majoritatea energiei sale prin hidrocentrale. Împreună cu alte surse de energie regenerabilă, cum ar fi cea eoliană, solară și cu centralele cu biomasă, cantitatea de energie produsă din surse regenerabile se ridică la 62,89% din energia utilizată în total în Austria, restul fiind produsă prin termocentrale cu gaz și petrol.


Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986 / Wikipedia

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.