Polonia

Polonia

Polonia este un stat situat în Europa Centrală care se întinde pe o suprafață de 312.679 km² și care se învecinează cu Cehia și Slovacia la sud, cu Ucraina și Belarus la est și cu Lituania, Rusia și Marea Baltică la nord.

Relieful

Relieful Poloniei este variat și cuprinde Câmpia cu lacuri din nord, Câmpia Centrală Polonă, munți vechi, podișuri și munți tineri (Carpații).

Munții Carpați sunt foarte pitorești, cunoscuți și pentru sporturile de iarnă (stațiunea Zakopane).

Câmpia face parte din marea câmpie europeană și cuprinde o suprafață mai mare decât celelalte forme de relief. Partea nord-estică a câmpiei este presărată cu coline nisipoase de origine glaciară, despărțite de unele adâncituri fără scurgere, în care se găsesc numeroase lacuri.

Resursele subsolului. Polonia este una dintre cele mai bogate țări din lume în zăcăminte de cărbuni superiori (Pod. Lublin și Silezia Superioară dă 9/10 din producția țării). Minereuri de fier se extrag din Podișul Malopolska, petrol, gaze și sare din dealurile de la poalele Carpaților și metale neferoase (plumb, zinc și cupru) din sudul țării.

Polonia ocupă primul loc în Europa în rezervele de sulf și de cupru, înaintea Italiei și a Spaniei.

Clima este continentală de tranziție, de la cea oceanică, vest-europeană, la cea continentală excesivă, est-europeană.

În vestul țării iernile sunt mai blânde și verile mai răcoroase. Spre est, iernile mai aspre, iar verile mai fierbinți. Ploile cad mai mult vara. Precipitațiile sunt suficiente.

Apele. Fluviile și râurile sunt lungi, cu multă apă, dar cu debit variabil, influențat de topirea zăpezilor și căderea ploilor de toamnă.

Fluviile sunt legate prin canale, în cursul lor inferior. Cele mai importante sunt Vistula (Visla) cu afluenții săi San și Bug, apoi Odra cu Warta.

În nordul țării se găsesc numeroase lacuri glaciare.

Vegetația în zonele muntoase este reprezentată de întinse păduri de conofere și foioase. Pe terenurile nisipoase din câmpie cresc păduri de pin, populate de animale sălbatice.

Populația și principalele orașe din Polonia

Populația este numeroasă, aproximativ 38.500.000, alcătuită din polonezi, popor de origine slavă.

Capitala Poloniei este Varșovia. Oraș vechi care a fost refăcut aproape în întregime după ce a fost distrus de hitleriști în timpul celui de-al război mondial. Alte orașe mari sunt: Krakow, Wroclow, Lodz, Gdansk, Szczecin, Poznan.

Economia

După căderea comunismului, Polonia a urmat o politică de liberalizare a economiei și astăzi este unul dintre exemplele tranziției de succes de la o economie dirijată de stat la o economie de piață.

Până în prezent (2007), cele mai mari privatizări au fost vânzarea companiei naționale de telecomunicații, Telekomunikacja Polska, către operatorul France Télécom, în anul 2000 și vânzarea a unui procent de 30% din acțiunile celei mai mari bănci a Poloniei, PKO Bank Polski, pe Bursa din Varșovia în anul 2004.

În domeniul agriculturii, Polonia dispune de mai mult de două milioane de ferme private,[88][89] având potențial de a deveni cel mai important stat producător de alimente din întreaga Uniune Europeană.

Deși economia poloneză se află astăzi într-un proces de dezvoltare rapidă, există încă multe provocări. Cea mai importantă sarcină economică în viitor este pregătirea economiei pentru a permite Poloniei să îndeplinească criteriile necesare pentru adoptarea euro ca monedă națională.

Transportul

Cele mai importante magistrale feroviare în Polonia sunt:

E20: frontiera germană ↔ Poznań Główny ↔ Warszawa Centralna ↔ frontieria bielorusă
E30: frontiera germană ↔ Wrocław Główny ↔ Katowice Główne ↔ Kraków Główny ↔ frontiera ucraineană
E65: frontiera cehă ↔ Katowice Główne ↔ Warszawa Centralna ↔ Tczew ↔ Gdynia Główna
O parte a magistralei E65 între Katowice Główne și Warszawa Zachodnia este cunoscută ca Magistrala Feroviară Centrală (Centralna Magistrala Kolejowa) și este pregătită pentru trenuri de mare viteză.

Polonia are o infrastructură slab dezvoltată a drumurilor și autostrăzilor după standarde vest-europene. Există doar câteva autostrăzi și drumuri rapide (asemănătoare cu autovías în Spania), și o rețea extensivă a drumurilor, din care majoritatea au doar câte un sens, care leagă orașele principale.

Companiile poloneze de transport aerian sunt: PLL LOT, EuroLOT, Prima Charter, Air Poland, White Eagle Aviation și Jet Ait. Pe aeroporturile poloneze operează și alte companii aeriene precum: Air France, British Airways, Lufthansa, Ryanair sau TAROM. Cele mai importante aeroporturi sunt: Warszawa Okęcie, Bydgoszcz, Gdańsk, Katowice Pyrzowice, Kraków Balice, Łódź, Poznań Ławica, Szczecin Goleniów și Wrocław Strachowice, Aeroportul Varșovia Modlin Mazovia.


Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986 – Polonia / Wikipedia