Norvegia

Norvegia
Sursă imagine: wikimedia

Norvegia, „Țara fiordurilor”, ocupă fațada atlantică a Peninsulei Scandinavice. Suprafața pe care se întinde este de 385.207 km². O graniță sinuoasă, trasată prin zona muntoasă, o desparte pe o lungime de aproape 1000 km, de Suedia. În nord se învecinează cu Finlanda și Rusia. În interiorul țării intră și Arhipelagul Svalbard. În regatul Norvegiei se află cel mai nordic punct al continentului (Capul Nord).

Condiții naturale

Cea mai mare parte din Norvegia este ocupată de munți foarte vechi. Ei sunt abrupți spre țărmul Mării Nordului și de un pitoresc rar, dat de mulțimea fiordurilor și insulelor.

Culmile munților sunt tocite de eroziune și acoperite cu ghețari.

În sudul Norvegiei se întinde pe o fâșie îngustă de câmpie litorală, cu țărmuri la fel de crestate, cu fiorduri. Ea ocupă doar 3% din suprafața țării.

Resursele subsolului sunt reprezentate prin minereuri de fier, cupru, petrol, mangan și altele.

Clima și apele. Litoralul Norvegiei – cu climă temperat oceanică – este scăldat de apele calde ale Curentului Atlantic de Nord. Astfel el rămâne liber de gheață, permițând o activitate maritimă neîntreruptă tot anul. În interiorul țării clima este continentală, cu ierni lungi și aspre, iar verile scurte și calde, cu precipitații reduse. Înghețurile permanente încep de la 1000-1500 m înălțime, din cauza latitudinii nordice. În nord este climă subpolară.

Apele sunt numeroase, scurte și repezi, foarte bogate în hidroenergie.

Populația și principalele orașe din Norvegia

Populația Norvegiei este de aproximativ 5.391.000 și este formată din norvegieni. Cea mai densă populație se găsește în sudul țării, în zona litorală.

Cele mai importante orașe sunt: Oslo, capitala țării, oraș cu așezare pitorească în interiorul fiordului cu același nume, principalul centru economi. Bergen, Stavager, Trondheim, Drammen.

Economia

Norvegienii se bucură de al doilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor între țările europene (după Luxemburg), și al șaselea cel mai mare PIB (PPP) pe cap de locuitor din lume. Astăzi, Norvegia este a doua cea mai bogată țară din lume în valoare monetară, cu cea mai mare rezervă de capital pe cap de locuitor din toate țările.

Veniturile obținute de stat din resurse naturale includ o contribuție semnificativă a producției de petrol. Norvegia are o rată a șomajului foarte scăzută, în prezent de 2,6%. 69% din populația în vârstă de 15-74 este angajată.

Țara este bogat înzestrată cu resurse naturale, inclusiv petrol, hidroenergie, pește, păduri⁠, și minerale. Norvegia a obținut unul dintre cele mai înalte standarde de viață din lume, în parte pentru că deține o cantitate mare de resurse naturale în raport cu mărimea populației. În 2011, 28% din veniturile statului erau generate de industria petrolieră.

Agricultura norvegiană este bazată pe creșterea intensivă a animalelor pentru carne sau lapte (ovine, bovine, porcine). Terenurile cultivate sunt restrânse. Se cultivă ovăz, orz, plante pentru nutreț, cartofi, legume, pomi fructiferi (peri, pruni).

Pescuitul joacă un rol important în economie Norvegiei. În apele arctice se practică și vânătoarea de balene.

Transporturile

Principala rețea feroviară din Norvegia constă în 4114 km de cale ferată cu ecartament standard, din care 242 km este linie dublă și 64 km sunt mare viteză (210 km/h), în timp ce 62% este electrificată la 15 kV 16 2⁄3 Hz AC.

Norvegia are o rețea de drumuri de aproximativ 92946 km, din care 72033 km sunt asfaltați și 664 km sunt autostradă. Norvegia are cel mai mare efectiv mondial de vehicule electrice pe cap de locuitor, Oslo fiind recunoscut drept capitala mondială a vehiculelor electrice.

Din cele 97 de aeroporturi din Norvegia, 52 sunt publice, și 46 sunt operate de compania de stat Avinor. Șapte aeroporturi au peste un milion de pasageri anual.

Norvegia este o însemnată țară maritimă, care dispune de o puternică flotă comercială.


Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986 – Norvegia / Wikipedia