Suedia


Suedia
Sursă imagine: wikimedia

Suedia ocupă cea mai mare parte a Peninsulei Scandinavice și numeroase insule din Marea Baltică și Golful Botnic. Suprafața pe care se întinde este de 450.295 km².

În Suedia se află versantul estic al Munților Scandinavici, care se termină domol spre est într-un podiș. Ghețarii de odinioară au lăsat urme evidente pe întreaga suprafață a țării (văi glaciare, lacuri etc.).

În sud dispune de importante resurse ale subsolului, mai ales minereuri de fier, de foarte bună calitate, apoi cupru, zinc, plumb, lignit, turbă, uraniu etc.

Clima este în general continentală, cu ierni lungi și aspre în nord și mai blândă în sud, influențată de mare.

Golful Botnic îngheață cam 4 luni pe an. Clima în nord este aspră, subcarpatică.

Apele curgătoare ale Suediei au un curs paralel și sunt orientate spre Marea Baltică. În strâmtoarea Kattegat se varsă Göta, important pentru că pe el se află marele port Göteborg. Teritoriul țării este presărat cu numeroase lacuri glaciare drenate de o rețea densă de râuri ce se scurg spre Golful Botnic.

Vegetația este formată din păduri întinse de conifere ce acoperă mai mult de jumătate din întinderea țării și pajiști mănoase.

Populația și principalele orașele din Suedia

Populația Suediei este de aproximativ 10.032.000 locuitori și este formată în majoritate din suedezi și un număr mic de laponi.

Cele mai mari orașe sunt: Stockholm, capitala țării, port la Marea Baltică și Göteborg principalul port maritim. Stockholm este cunoscut ca mare centru economic și cultural, oraș modern, amplasat pe mai multe insule ale lacului Mälaren, motiv pentru care e supranumit și „Veneția nordului”.

Göteborg este un mare port și centru industrial. Alte orașe sunt: Malmö, port activ la Öresund, Uppsala și Lund cu vechi universități, Norrköping și Västerås.

Suedia este cea de-a șaisprezecea țară cea mai bogată din lume din punct de vedere al PIB (produs intern brut) pe cap de locuitor, iar cetățenii săi au un nivel ridicat de viață. Suedia este o economie mixtă orientată către export. Lemnul, energia hidroenergetică și minereul de fier constituie baza de resurse ale unei economii cu un accent puternic pe comerțul exterior. Sectorul ingineriei din Suedia reprezintă 50% din producție și exporturi, în timp ce telecomunicațiile, industria auto și industria farmaceutică au, de asemenea, o importanță deosebită. Suedia este al nouălea mare exportator de arme din lume. Agricultura reprezintă 2% din PIB și din ocuparea forței de muncă. Țara se situează printre cele mai mari pentru conexiunea la telefon și internet.


Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986 – Suedia / Wikipedia

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.