Cum să alegi abonamentul potrivit de web hosting? Din ce tipuri de hosting poți face alegerea


Hosting

Web Hosting sau Găzduirea web este un serviciu prin intermediul căruia companiile sau persoanele fizice au posibilitatea să-și publice un site web în internet pentru a putea fi accesat de către vizitatorii din mediul online. Furnizorul acestui serviciu pune la dispoziție spațiul de memorare pe un server conectat la internet.

Realizarea unui proiect presupune mai mulți pași, iar unul dintre primii este să afli ce este un host și cum să optezi furnizorul potrivit. Totuși, aceasta este doar jumătate de cale, întrucât mai important de atât este să alegi tariful de găzduire web potrivit. Acesta trebuie să satisfacă pe deplin nevoile tale, însă, totodată, să nu conțină funcții inutile pentru care va trebui să plătești suplimentar fără ca măcar să profiți din plin de ele.

Află care sunt tipurile de web hosting disponibile

Înainte să alegi un tarif de hosting, este binevenit să știi care sunt tipurile disponibile. Odată ce vei avea o imagine clară despre ofertele existente, vei avea un punct de pornire pentru luare unei decizii.
– Shared hosting. Acest tip de găzduire presupune utilizarea resurselor unui server în comun cu alți clienți. Este o opțiune populară în rândul persoanelor fizice și al întreprinderilor mici. De ce? Datorită prețului accesibil. Spațiul serverului este partajat cu sute de alte site-uri web, prin urmare și costul pentru acesta este împărțit. Totuși, e cazul să iei în considerare că din moment ce „conviețuiești„ cu alți utilizatori, ești supus și unor riscuri. De exemplu, un site cu trafic ridicat poate consuma un număr mare de resurse, astfel afectând negativ viteza altor clienți. Pentru a evita acest lucru, trebuie să alegi un furnizor de găzduire de încredere care nu va încărca site-uri web mai mult decât poate gestiona un singur server.
– Virtual Private Server. Un hosting VPS spre deosebire de găzduirea partajată îți oferă mai mult control asupra serverului și un nivel înalt de stabilitate. În esență, modul de gestionarea a unui Virtual Private Server nu se deosebește de cel a unui server dedicat, întrucât proprietarul poate adapta procese, instala diverse software-uri, aplicații, face modificări în setările serverului etc. Lucrul dat se datorează faptului că spațiul unui server fizic este împărțit în câteva medii separate și izolate. Astfel, utilizatorii unei singure resurse nu se vor „deranja” între ei, în procesul de funcționare. Trebuie să menționăm că prețurile serviciului dat sunt mai ridicate, însă beneficiile obținute acoperă orice cheltuială suplimentară.
– Servere dedicate. Această opțiune de găzduire web permite închirierea unui întreg server cu toate resursele sale, așa ca viteza de transfer a datelor, spațiul de stocare și memoria operativă. De asemenea, tipul dat de hosting este cel mai flexibil și adaptabil în fața nevoilor tale, deoarece ai control deplin asupra software-ului și sistemelor de securitate. Totuși, spre deosebire de celelalte tipuri de găzduire, serverul dedicat va avea nevoie de administrare (un angajat calificat responsabil de gestionare), de aceea opțiunea dată este perfectă în cazul corporatiilor care păstrează un cantități impunătoare de informații și date, magazinelor online cu un volum mare de produse, portalurilor de știri accesate de milioane de vizitatori ș.a.

Alte aspecte despre care nu trebuie să uiți

Dacă ai decis ce tip de hosting vei alege pentru afacerea ta, atunci e timpul să treci la următorul pas – selectarea tarifului.
Pentru început, trebuie să determini cantitatea de memorie necesară pentru a păstra informațiile de pe site. În cazul proiectelor mici este suficient 30-60 MB, însă dacă intenționezi să plasezi materiale grafice și baze de date, atunci recomandăm să ai un spațiu de 100 MB sau mai mult. Cel mai greu este să estimezi în cazul site-urilor unde vizitatorii au dreptul să plaseze conținut. Aici cantitatea de memorie va fi determinată în baza popularității proiectul și volumului mediu de materiale postate.
Un aspect important îl reprezintă instrumentele și funcționalul pus la dispoziție de către furnizor. Principalele caracteristici tehnice pe care trebuie să le ai în considerație sunt:
– trafic necontorizat;
– suport pentru scripturile cu care vei opera;
– suport pentru cele mai populare sisteme de gestionare a conținutului, precum WordPress, Joomla, Drupal și altele;
– panou de control care îți va permite o gestionare comodă;
– suport tehnic 24/24;
– monitorizarea non-stop a stării serverului;
– protecția împotriva atacurilor;
– verificarea emailului pentru viruși, spam și publicitate;
– platformă web pentru email;
– o perioadă de test, pentru a face cunoștință cu serviciul;
– Backup zilnic.
Serviciile de hosting vor influența radical succesul proiectului tău web, prin urmare este esențial să faci alegerea potrivită și să optezi pentru un tarif care va corespunde nevoilor tale. Totuși, nu uita să privești în viitor și să estimezi potențialul de creștere a afacerii în următorii ani, pentru a trece la un pachet cu mai multe resurse. Citește recenzii despre diferiți furnizori și asigură-te că alegi ce este mai bun pentru proiectul tău online.


Autor: Elena Gheorghisor

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.