Războiul ruso-româno-turc din 1877-1878
Războiul ruso-româno-turc din 1877-1878
Războiul ruso-româno-turc din 1877-1878 a izbucnit în momentul în care România a încheiat o convenție cu Rusia prin care i se permitea armatei Ruse sa treacă prin România pentru a veni în ajutorul bulgarilor și sârbilor care se răsculaseră împotriva Imperiului Otoman.
În anii 1875-1876, în Peninsula Balcanică au izbucnit răscoale ale bulgarilor și sârbilor împotriva Turciei. Urmărind să obțină supremația în această parte a Europei, Rusia a căutat să vină în ajutorul răsculaților. Dar ca să ajungă în Balcani, armata rusă trebuia să treacă prin România. Între România și Rusia s-a încheiat o convenție: guvernul român îngăduia trecerea trupelor rusești prin România, cu condiția de a i se respecta integritatea și independența. Aflând de această convenție, turcii au bombardat orașele românești de pe malul Dunării. Artileria română din Calafat a răspuns, bombardând Vidinul. Așa a început războiul ruso-româno-turc din 1877-1878.
În aceste condiții, într-un entuziasm general, la 9 mai 1877 guvernul țării a proclamat independența de stat a României.
Luptând pe plaiurile Bulgariei, alături de armata rusă, armata română a consolidat independența țării și a adus o contribuție importantă la eliberarea poporului bulgar. În bătăliile de la Plevna, Grivița, Rahova, Smârdan și Vidin, ostașii români și ruși, cărora li s-au alăturat și voluntarii bulgari, au săvârșit acte de mare și neuitat eroism. Armata rusă a trecut Munții Balcani, apropiindu-se de Istanbul. Sultanul a fost nevoit să încheie pace.
Prin tratatul de la Berlin din anul 1878, marile puteri au recunoscut independența României și i s-a restabilit drepturile asupra Dobrogei, vechi teritoriu românesc. Prin aceasta i s-a asigurat ieșirea directă la Marea Neagră. De asemenea, Congresul de la Berlin a recunoscut independența Serbiei și Muntenegrului. Bulgaria devenea autonomă dar o parte a poporului bulgar continua să rămână sub stăpânire otomană. Deși înfrânt, Imperiul Otoman a rămas în continuare cu întinse posesiuni în Balcani, ca: Rumelia, Tracia, Macedonia, Albania și Creta. În schimb, Bosnia și Herțegovina trecea sub administrația Austro-Ungariei, care în 1908 le va anexa. Insula Cipru revenea Angliei.
În anul 1885, în urma unei răscoale antiotomane, Rumelia s-a alăturat Bulgariei; în anul 1908, Bulgaria s-a proclamat independentă.
Sursa: Manual Istorie VII – Editura didactică și pedagogică București 1985 – Războiul ruso-româno-turc din 1877-1878