Subcarpații Moldovei


Subcarpații Moldovei
Subcarpații Moldovei

Subcarpații Moldovei se întind între Valea Moldovei și Valea Trotușului. Această parte a Subcarpaților cuprinde câteva depresiuni largi, închise spre exterior de culmi înalte deluroase (culmile Pleșului, Pietricica). Șirul depresiunilor începe în nord cu Depresiunea Neamțului, situată pe valea râului Neamț (Ozana), afluent al Moldovei. În Depresiunea Neamțului, lângă orașul Târgu-Neamț, se află localitatea Humulești, cu minunate împrejurimi, unde și-a petrecut copilăria marele povestitor Ion Creangă. Clima plăcută, priveliștile pitorești, ca și prezența a numeroase mănăstiri (Neamț, Văratec, Agapia, Secu etc.), atrag mulți vizitatori din țară și chiar de peste hotare.

Mai la sud urmează depresiunea Cracău-Bistrița, întinsă ca un șes de-a lungul râurilor Cracău și Bistrița (de unde îi vine și numele). În cuprinsul ei există ogoare cultivate cu cereale și livezi de pomi, precum și unele centre industriale importante.

Cea de-a treia este depresiunea Tazlău, urmată de depresiunea Cașin, așeate de-a lungul râurilor cu același nume, afluenți ai Trotoșului. Zăcămintele de petrol și de sare alcătuiesc principalele bogății ale depresiunii.


Sursa: Editura didactică și pedagogică București 1986, Geografie clasa a VIII-a – Subcarpații Moldovei

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.