Cine a inventat ruleta, celebrul joc de noroc?


Cine a inventat ruleta celebrul joc de noroc

Imaginați-vă o cameră slab luminată din Franța secolului al XVII-lea, în care un matematician curios pe nume Blaise Pascal lucrează la o invenție care va deveni în cele din urmă piatra de temelie a tuturor cazinourilor din lume. Pascal nu a știut că această căutare a imposibilului – o mașină cu mișcare perpetuă – va da naștere unuia dintre cele mai emblematice jocuri de cazino din istorie: ruleta.

Omul care a inventat ruleta?

Povestea noastră începe cu un om care avea o curiozitate insațiabilă față de lume și un talent pentru matematică. Blaise Pascal, un fizician, inventator și geniu francez, s-a trezit în căutarea de a sfida legile fizicii prin crearea unei mașini cu mișcare perpetuă – un dispozitiv care ar putea funcționa la nesfârșit fără o sursă de energie externă.

Acum, în cazul în care vă întrebați ce legătură are mișcarea perpetuă cu ruleta, iată cum stă treaba: experimentul lui Pascal a eșuat. Da, nu a reușit să descifreze codul mișcării perpetue. Dar din acest eșec a ieșit ceva extraordinar – prima versiune a ruletei- care în prezent se joacă chiar și online în majoritatea cazinourilor, de multe ori chiar cu un bonus cu depunere.

Nașterea „roții mici”, cum este tradus cuvântul roulette, sau ruletă, în franceză

Dacă ne-am putea transporta în cazinourile vibrante și colorate din Paris, Franța acum 400 de ani am fi martori la felul în care a  început să prindă contur roata de ruletă modernă, așa cum o cunoaștem astăzi. Numele de „ruletă” în sine provine din cuvântul francez care înseamnă „roată mică”.

Cu rotirea sa hipnotizantă care ia privirea oricui, și cu anticiparea locului în care va ateriza bila, ruleta a cucerit rapid inimile jucătorilor din întreaga Europă. A devenit piesa centrală a cazinourilor, captivând jucătorii cu amestecul său de șansă și strategie.

Impactul cifrei zero

Acum, să vorbim despre acel număr intrigant: zero. În primele zile ale ruletei, roata lui Pascal încă nu adoptase această cifră, dar totul s-a schimbat în 1842, când doi frați francezi, Francois și Louis Blanc, au proiectat o nouă roată de ruletă, special pentru regele Charles al III-lea de Monaco.

Ceea ce a făcut creația lor unică a fost includerea unui singur zero (0) pe roată. Această adăugare aparent mică a avut un impact profund asupra jocului. A introdus un nou nivel de complexitate și a mărit avantajul casei, făcându-l o provocare atrăgătoare pentru jucători.

Monaco, care se confrunta cu probleme financiare, a profitat de această inovație, înființând un cazinou care includea roata de ruletă cu un singur zero. Acesta a devenit parte integrantă a culturii din Monte Carlo, atrăgând deopotrivă jucători și turiști. Ca și cum destinul ar fi vrut ca această nouă versiune a ruletei să coincidă cu interzicerea jocurilor de noroc în Franța, ceea ce a făcut ca cazinoul din Monaco să fie și mai atractiv.

Ruleta americană: Dilema dublului zero

Acum, să facem un salt peste Atlantic, în Statele Unite ale Americii, în secolul al XIX-lea. Ruleta se impusese deja ca un joc de cazinou iubit în Europa, dar când a ajuns pe pământ american, a suferit o transformare care a dat naștere unei noi variante – ruleta americană.

În Europa, roata standard de ruletă avea numerele de la 1 la 36 și un singur zero (0). Dar când americanii au adoptat jocul, i-au dat o caracteristică proprie. Aceștia au introdus un zero dublu (00) suplimentar, creând o roată cu 38 de numere (de la 1 la 36, 0 și 00).

Această modificare aparent minoră a avut un impact semnificativ. A crescut avantajul casei, făcând ca ruleta americană să se deosebească de cea europeană. Atracția roții cu dublu zero a fost incredibilă și a câștigat rapid popularitate în Statele Unite.

Lumea ciudată a concepțiilor greșite despre ruletă

Acum că am acoperit elementele de bază ale invenției și evoluției ruletei, haideți să ne adâncim în unele dintre miturile bizare și concepțiile greșite care s-au învârtit în jurul acestui joc de cazino îndrăgit.

În primul rând, ruleta era cunoscută sub numele de „Jocul Diavolului”. De ce? Ei bine, totul se reduce la numere. Dacă aduni toate numerele de pe roata ruletei, obții 666 – un număr cu o încărcătură emoțională mare pentru cei care cred în astfel de povești. Bineînțeles, nu există nicio legătură cu diavolul, dar este o informație interesantă din istoria ruletei.

Dar ciudățenia nu se termină aici. Undeva, pe parcurs, a apărut un zvon conform căruia inventatorul roții de ruletă ar fi fost un bărbat care s-a sinucis pentru că nu-și putea învinge propriul joc. Să lămurim lucrurile: această poveste este departe de adevăr. În realitate, inventatorul ruletei, Blaise Pascal, a fost un gânditor strălucit ale cărui experimente au dus la crearea unui joc care avea să captiveze milioane de oameni.

Mecanica jocului

Acum, haideți să explorăm detaliile esențiale ale modului în care funcționează de fapt un joc de ruletă. Nu este vorba doar despre roată – este vorba și despre bila de ruletă.

La început, bilele de ruletă erau adesea confecționate din fildeș, conferind o notă de eleganță jocului. Dar, în epoca modernă, preocupările legate de mediu au dus la o schimbare. În zilele noastre, bilele de ruletă sunt de obicei fabricate din materiale mai ecologice.

Fiecare bilă de ruletă trebuie să îndeplinească standarde precise pentru a asigura un joc corect. Dacă greutatea sau echilibrul bilei este chiar și puțin deplasat, poate influența rezultatul și poate strica integritatea jocului.

În ceea ce privește roata în sine, tradiția domnește. Roțile de ruletă sunt în mod tradițional confecționate din lemn greu, adesea mahon, renumit pentru greutatea și durabilitatea sa. Această greutate este o parte din ceea ce conferă roții puterea sa de rotire, creând acel moment de suspans când bila dansează în jurul numerelor.

Roți de epocă și secretele lor

Dacă sunteți un pasionat de ruletă cu un gust pentru extraordinar, s-ar putea să fiți încântat să aflați că există o piață pentru roțile de ruletă de epocă. Acestea sunt adesea retrase din uzul cazinourilor și pot fi găsite acum la vânzare pentru colecționari și entuziaști dornici.

Cu toate acestea, deținerea unei roți de ruletă de epocă vine cu propriul set de responsabilități. O curățare adecvată este o necesitate, dar veți dori să țineți umezeala departe de ea – lemnul și apa nu sunt prieteni. Pentru a conserva lemnul, tratarea acestuia cu un ulei precum cel de santal poate preveni crăparea și vă poate asigura că roata dvs. de epocă trece testul timpului.

Și iată o informație suculentă: unele roți de ruletă de epocă se încadrează în categoria roților „trucate”. Da, ele există. Dar sunt o raritate în zilele noastre, deoarece industria a devenit mult mai reglementată.

Cea mai negativă parte a jocului de noroc de tip „ruletă” este faptul că provoacă dependență extremă ce constă în tulburare legată de controlul impulsurilor care se manifestă prin nerezistența impulsului de a juca.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.