Articolul hotărât și articolul nehotărât

Articolul hotărât, Articolul nehotărât

Articolul hotărât

Articolul hotărât arată că obiectul denumit de substantiv este cunoscut.

Exemplu:

Nu vă mișcați, le șoptește prepelița și se strecoară binișor mai departe. Câinele pășește încet după ea. Se apropie grăbit și vânătorul. (text extras din povestea Puiul de Ioan Alexandru Brătescu-Voinești)

În textul de mai sus, substantivele prepelița, câinele, vânătorul arată că obiectele sunt cunoscute. Deci, sunt articole hotărâte.


Articolul nehotărât

Articolul nehotărât arată că obiectul denumit de substantiv este mai puțin cunoscut.

  • Exemplu:

Nu vă mișcați, le șoptește o prepeliță și se strecoară binișor mai departe. Un câine pășește încet lângă ea. Se apropie grăbit și un vânător.

Substantivele din text o prepeliță, un câine, un vânător arată că obiectele denumite nu sunt bine cunoscute (o prepeliță înseamnă „o prepeliță oarecare” etc.). Deci, sunt articole nehotărte.


Articolul hotărât (l, le, i; a, le; lui, i, lor) se atașează, în general, la sfârșitul substantivului, formând împreună cu acestea un singur cuvânt: vânătorul, câinele, vânătorului (m. sg.), prepelița, prepeliței (f. sg.), vânătorii, câinii, vânătorilor (m. pl.), prepelițele, prepelițelor (f.pl.).  Excepție fac numele proprii de persoane de genul masculin, la care, la genitiv și dativ, se așează înaintea substantivelor (lui Alexandru), ori înlocuind terminația -ă (casa).

Articolul nehotărât (un, unui; o, unei; niște, unor) se așează înaintea substantivului, despărțit de acesta: un vânător, unui vânător (m. sg.), o prepeliță, unei prepelițe (f. sg.), niște vânători, unor vânători (m. pl.), niște prepelițe, unor prepelițe (f. pl.). Substantivele de genul neutru se articulează la singular ca substantivele de genul masculin, iar la plural, ca cele de genul feminin: tractorul, tractoarele, un tractor, niște tractoare etc. 


Sursa: Ana Dumitrescu, Vasile Teodorescu – Manual Limba Română – Articolul hotărât și articolul nehotărât