Planta, organism viu
Planta – generalități
Viața unei plante cu flori se desfășoară într-o succesiune de faze care încep cu încolțirea seminței și se termină cu formarea semințelor, ce reprezintă începutul unui nou ciclu de viață.
Trecerea embrionului prin diferite faze până ajunge în stadiul de plantă cu semințe se face prin diviziune, creștere și diferențierea celulelor.
Prin creștere se înțelege mărirea plantei, a dimensiunilor organelor. Trebuie să facem deosebirea între mărirea plantelor și mărirea volumului și masei semințelor puse în apă; ultimele, după uscare, revin la masa și volumul inițial.
Creșterea este influențată de o serie de substanțe formate în corpul plantelor și de condițiile de mediu: temperatură, lumină, apă, substanțe nutritive.
Procesele de creștere sunt în strânsă legătură cu procesele de dezvoltare, adică de formare a unor organe noi ca, de exemplu: apariția florilor, fructelor, semințelor. Creșterea și dezvoltarea plantelor sunt asigurate de funcțiile organelor vegetative și de înmulțire. Între organele unei plante există o strânsă legătură. Fiecare organ îndeplinește în viața plantei anumite funcții. Un țesut, un organ nu poata funcționa niciodată izolat ci numai în strânsă legătură cu celelalte organe. Așa, de exemplu, frunza nu și-ar putea îndeplini funcțiile izolat ci numai în strânsă legătură cu celelalte organe; rădăcina absoarbe apa cu sărurile minerale, tulpina o conduce până la frunze etc.
Deci rădăcina, tulpina, frunza funcționează în strânsă legătură asigurând hrănirea plantei. De fapt funcțiile organelor vegetative sunt strâns legate de funcțiile organelor de înmulțire. Florile, fructele, semințele nu s-ar putea forma dacă organele vegetative n-ar asigura hrănirea plantei care duce la creșterea acesteia. Această unitate funcțională a organelor plantelor face ca procesele ce contribuie la creșterea și dezvoltarea plantei să se desfășoare concomitent.
Interdependența structurală și funcțională a organelor vegetative și de înmulțire fac ca organismul să funcționeze ca un tot unitar.
Fazele prin care trece planta de la sămânță și până la formarea de noi semințe formează un ciclu de dezvoltare. Durata ciclului de dezvoltare este diferită. Astfel, sunt plante la care durata ciclului de dezvoltare este de un an (plante anuale).
Sursă: Botanică, manual clasa a V-a – Prof. Alexandru Dabija, Prof. Aglala Ionel