Laleaua
Laleaua, plantă originală din Asia, înflorește prin lunile aprilie-mai.
Alcătuirea plantei. Laleaua are în pământ un bulb, asemănător cu al cepei, iar deasupra lui o tulpină aeriană, care se termină cu o singură floare.
Dacă tăiem un bulb în lung, vom observa că este alcătuit dintr-o parte mai groasă, tare și albicioasă, numită disc. El este o tulpină rămasă scurtă și turtită.
Din disc cresc, în jos, numeroase rădăcini, ca niște fire subțiri. Pe disc se prind numeroase frunze groase, cărnoase, albe, care se acoperă una pe alta. Sunt cărnoase din cauză că în ele sunt depozitate substanțe hrănitoare și apă. Pe dinafară bulbul este învelit de niște frunze subțiri, uscate, tari, impermeabile și de culoare brună.
În mijlocul bulbului, între frunzele cărnoase se găsește un mugure terminal, foarte dezvoltat, care va da naștere tulpinii aeriene cu flori.
Aproape de acest mugure se observă unul mai mic din care se va forma un nou bulb în locul celui vechi.
Din bulbul care iernează în pământ, primăvara de timpuriu, se dezvoltă o tulpină aeriană, ierboasă, verde, dreaptă și neramificată. Crescând repede, părțile aeriene își iau hrana din frunzele groase ale bulbului. Pe măsură ce acestea secătuiesc, mugurele de bulb se umple cu substanțe hrănitoare formate din noile frunze și ia locul celui vechi. Din acesta, în primăvara următoare crește o nouă plantă.
Pe tulpina aeriană cresc 2-3 frunze mari, fără pețiol, având numai teacă și limb, Teaca este mică, iar limbul este alungit, cu nervuri paralele.
Floarea. În vârful tulpinii se formează o singură floare mare, roșie sau de alte culori. Ea este alcătuită din 3 sepale, având aceeași culoare și formă cu cele 3 petale. În interiorul florii se află 6 stamine, cu antere mari, violete, și un gineceu, cu ovarul foarte dezvoltat, stil scurt și un stigmat împărțit în 3 lobi.
Polenizarea se face de către insecte, care găsesc în flori nectar și polen.
Fructul este uscat și se deschide în 3 părți, punând în libertate numeroase semințe. Un astfel de fruct se numește capsulă. Semințele au un embrion cu un singur cotiledon, nu două ca la toate plantele învățate până acum.
Laleaua se poate înmulți prin semințe și prin bulbi.
Sursă: Ministerul Educației și Învățământului, Botanică, manual clasa a V-a – Prof. Alexandru Dabija, Prof. Aglala Ionel