Vegetația și animalele din America de Nord

Vegetația și animalele din America de Nord
Harta reprezintă clima, vegetația și animalele din America de Nord

Vegetația și animalele din America de Nord

Vegetația Americii de Nord este felurită după climă și relief. Părțile nordice ale continentului, cât și Arhipelagul Arctic au o vegetație de tundră. Limita sudică a tundrei merge aproximativ pe Cercul Polar de Nord.

În sudul tundrei se întind pădurile. Ele se întind în partea de sud a Canadei, în unele părți din regiunile muntoase din vest, precum și la est de Fluviul Mississippi.

Pădurile sunt formate din specii diferite. Astfel, în partea nordică (Canada) predomină coniferele, formate din molizi, pini, mesteceni și plopi. În partea sudică (Statele Unite) predomină pădurile de foioase. Pădurea constituie patria multor animale cu blănuri scumpe, ca: vulpea, zibelina, castorul, hermelina etc.

Versanții munților de pe țărmul Pacificului – partea sudică – sunt acoperiți cu Sequoia. Acestui arbore i se mai spune și „uriașul pădurilor”.

Partea vestică a Marii Câmpii Americane, situată între Lacul Winnepeg la nord și Golful Mexic la sud, este cunoscut sub numele de platoul preriilor. Aici ierburile dese au dat naștere, prin descompunere, în decursul multor mii de ani, unui sol foarte fertil – cernoziomul. Preria se termină spre vest, în preajma Munților Stâncoși, cu o stepă sărăcăcioasă, acoperită cu ierburi mărunte, spre granița cu Mexiul fiind presărate cu arbuști si cactuși. Animalul caracteristic preriilor a fost bizonul, astăzi pe cale de dispariție.

Părțile sudice ale Americii de Nord, cu clima tropicală, în părțile Californiei, au vegetația mediteraneană formată din plante rezistente la secetă, iar în părțile cu climă tropicală umedă, din jurul golfului Mexic, vegetația este formată din palmieri, bambuși și liane. Majoritatea plantelor de cultură ca: unele cereale, bumbac, trestie de zahăr, pomi fructiferi, precum și multe animale domestice (cornute mari, oi, cai, porci) au fost aduse de europeni după colonizare. America este, în schimb, patria unor plante și animale care au fost aduse și în Europa. Printre acestea se numără cartoful, fasolea, porumbul, tutunul, roșiile ș.a., iar dintre păsări – curcanul.


Sursă: Editura Didactică și Pedagogică București, Geografie, manual clasa a VI-a – Prof. Bărgăuanu Petru, Prof. Sucitu Ion, Prof. Stoica Valentina