Forte explozive produse de plante

Forte explozive produse de plante

Forte explozive produse de plante

Nici un specialist in detonari n-ar avea curajul sa afirme ca a obtinut o „explozie” cu ajutorul apei. Plantelor le apartine in exclusivitate acest brevet.

Pentru imprastierea semintelor la o distanta cat mai mare de tulpina materna, fructele dehiscente ale unor plante au o structura speciala pentru a executa felurite tipuri de miscari violente cu ajutorul „jocului” lichidelor interne si externe.

Sunt „explozii” ale fructului provocate fie prin pierderea lichidelor, fie prin sporirea lichidelor si deci a presiunii mai mari exercitate asupra peretilor fructului sau a organelor ce le protejeaza.

Slabanogul (Impatiens noli-tangere), comun prin padurile umede si umbroase, e lesne de recunoscut dupa tulpinile slabanoage si florile singuratice, galbene, de forma unei trompete si cu un pinten la spate.

Fructele sale sunt alcatuite din 5 capsule alungite, concrescute, cu pereti subtiri, formand un tesut de umflatura care, prin absorbtie de apa, intinde celulele de pe fata interna a fructului inzestrate cu pereti ingrosati si volum mic. Semintele sunt fixate pe o placuta in forma de coloana in jumatatea superioara a fructului.

Cand fructul se coace, apa se pierde intens, iar peretii se strang brusc. La cea mai mica atingere si chiar in mod spontan carpelele se desprind de peretele separator, se sucesc si arunca, la fel ca niste prastii, semintele la mare distanta.

Xerochasic, deci deschiderea brusca a fructului pe timp uscat, e larg raspandita. La sapunarita (Saponaria) si la spanz (Helleborus) fructele se deschid prin desfacere laterala.

Fructul de ciocul-berzei (Geranium) se curbeaza in fasii de jos in sus asemanatoare unor prastii, iar pastaile de mazariche (Orobus vernus), uscandu-se, se rasucesc brusc dupa o spirala interioara. In toate cazurile, aceste mecanisme proiecteaza cu putere semintele in spatiu.

Acelasi proces se intampla si cu plantele Hura crepitans si hidrochasie.

Daca vom aseza maruntele si negricioasele seminte pe o coala alba si le vom stropi cu apa, vom obtine imaginea amuzanta a unor purici care, cu un usor plesnet, salta sprinteni, pierzandu-se in cine stie ce colt al odaii.

Uneori presiunea este exercitata chiar de lichidele ce se acumuleaza peste masura in interiorul fructului.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris