Rocile vulcanice
Rocile vulcanice sunt fie de intruziune, fie de extruziune. Rocile de intruziune sunt impinse in sus sub rocile de deasupra, sub forma de mase enorme solidificate. Rocile de extruziune erup din vulcani sau formeaza filoane si grinzi de talpa asociate cu acestea.
Rocile vulcanice au textura diferita datorita vitezei cu care acestea se racesc. Daca se racesc incet in intruziuni mari, este posibil sa creasca cristale mari. Uneori acestea formeaza pegmatit cristalin, macrogranular, sau sunt prinse sub forma de fenocristale mari in materie cu granulatie mai fina.
In cazul in care magma se raceste rapid, granulatia va fi mai fina sau chiar sticloasa. Este posibil ca materia sa capteze in interior bule de gaze sau chiar fragmente mari de roca dimprejur (xenoliti).
Rocile vulcanice bazice se pot forma prin topirea integrala sau partiala a mantalei superioare, in special cand o perna din manta se ridica sub un punct fierbinte. Cand aceasta magma erupe dintr-un vulcan si se raceste rapid, formeaza bazalturi cu granulatie fina, care contin feldspat, mica si hornblenda si au o culoare foarte intunecata. Acelasi amestec injectat in subteran, intre starturile de roca, se raceste mai lent, formand cristale mai mari, numite dolerite. Racirea si mai lenta, in milioane de ani si la adancimi mai mari, determina crearea unei forme cu granulatie si mai fina, numita gabbro. Aceasta are in continuare aceeasi compozitie generala.
Cand scoarta oceanului se scufunda sub un continent, parti din ambele se topesc, formand o magma care este mai acida si mai bogata in silice. Apa si dioxidul de carbon fac magma sa curga mai usor, dar silicele o fac sa fie mai densa. Eruptiile acestei materii formeaza andezitul, o forma de bazalt mai deschisa la culoare si care este bogata in silice. Milioane de ani mai tarziu, cand continentul a fost ingrosat in urma eruptiilor vulcanice, este posibil ca baza continentului sa inceapa sa se topeasca. Aceasta produce intruziuni de granit bogat in silice.
Sursa: Enciclopedia stiintelor, Kingfisher – Rocile vulcanice