Scoarta continentala


scoarta continentala

Scoarta oceanului este un strat de bazalt dens, cu grosimea de numai sase sau sapte kilometri, eventual acoperit de sedimente. Scoarta continentala este mult mai groasa, avand in medie 30 de kilometri si atingand 60 de kilometri grosime in lanturile muntoase. Este mai putin densa decat scoarta oceanica, fiind compusa in principal din sedimente si granit bogat in silice, si pluteste ca o spuma pe suprafata Pamantului. Ca un aisberg plutitor, cu cat sunt mai inalti muntii, cu atat coboara mai adanc „radacinile“ continentului in manta.

Scoarta oceanica este creata si distrusa in permanenta, asa ca sedimentele acesteia sunt relativ noi. Materia continentala s-a acumulat insa inca de la solidificarea suprafetei Pamantului. Materia din centrul anumitor continente, cum ar fi Australia si America de Nord, are o vechime de pana la patru miliarde de ani. Un continent creste ca grosime pe masura ce sedimentele se aglomereaza la marginile acestuia, vulcanii erup aruncand roci noi deasupra, iar roca topita este injectata la baza continentului.

Acolo unde baza impinge cel mai jos materia in manta, locul se incalzeste si poate incepe sa se topeasca. In urma acestei topiri rezulta granitul. Lubrifiate de umezeala din rocile care-l formeaza, mari mase de granit se pot ridica printr-un continent ca niste bule gigantice de lichid. Granitul coace roca din jur in timp ce se solidifica, formand mase mari de roca cristalina. Acolo unde aceste roci sunt expuse eroziunii de suprafata, produc „mlastini de granit“ ca acelea din Dartmoor, Anglia.

Sursa: Enciclopedia stiintelor, Kingfisher

persoane au considerat acest articol util. Dacă ți-a fost de ajutor, te rog să lași un vot.
%d blogeri au apreciat: