Asamblarea armaturilor


Armaturile, ca ansambluri distincte, se monteaza dupa regulile generale utilizate la montarea oricaror ansambluri. Totusi, caracteristicile specifice ale armaturilor, rezulta din destinatia lor, duc la aparatia unor probleme specifice de montaj.

Majoritatea problemelor speciale de montaj tin de necesitatea asigurarii etanseitatii intre diferite parti ale armaturilor.

Astfel, la armaturile destinate intreruperii unui curent de lichid sau de gaz sau reglarii presiunii se pune, in mod deosebit, problema asigurarii etanseitatii intre o supapa si scaunul supapei. In practica, cea mai utilizata metoda consta din presarea in corpul armaturii a scaunului supapei si rodarea impreuna cu supapa. In cazul productiei de serie mica se poate aplica mandrinarea unui inel de etansare in corpul armaturii, cu ajutorul unei membrane speciale. Uneori, se folosesc inele de etansare peste care se aseaza o garnitura neteda din otel moale sau clingherit, incarcata cu aliaj dur.

O alta problema importanta, specifica asamblarii armaturilor, este cea a montarii tijelor si a axelor cu capacele armaturilor.

La majoritatea armaturilor, dispozitivele de actionare se plaseaza la partea exterioara a corpului, miscarea transmitindu-se organului de inchidere printr-o piesa intermediara, tija sau ax. Aceasta piesa se numeste tija in cazul cand este prevazuta cu filet si se deplaseaza axial odata cu rotirea ei. In cazul in care piesa respectiva are numai miscare de rotatie, fara deplasare axiala, ea se numeste ax, iar atunci cand primeste o deplasare axiala fara rotirea piesei de legatura, tija neteda.

Suprafata tijelor si a axelor pe care trebuie sa se realizeze etansarea este o suprafata cilindrica, neteda, ceea ce permite etansarea cu ajutorul presetupelor. Presetupele care preseaza garniturile se pot strange cu ajutorul suruburilor sau al unei piulite olandeze.

Pentru a asigura o buna etansare cu ajutorul presetupei, este necesar ca suprafata tijei sa fie foarte neteda, ceea ce rezulta dintr-o prelucrare ingrijita. Garniturile presetupelor se recomanda a se executa in forma de inele din snur cu sectiune patrata. Capetele snurului sa tesesc sub un unghi de 45 grade. Asezarea inelelor in presatura se va face in asa fel incat capetele a doua inele vecine sa fie decalate, pentru a se evita scaparile fluidului. Fiecare inel se introduce separat, prin presare sau cu o bucsa. Strangerea suruburilor sau a piulitelor olandeze se va face moderat. La o strangere insuficienta se pot produce pierderi de fluid, iar la o strangere prea puternica, strivirea garniturilor si aparitia unor frecari mari intre tija si garnitura, ceea ce ingreuneaza manevrarea armaturii.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.