Asamblarea mecanismelor care se imbina prin suprafete plane


In cazul asamblarii masinilor si al mecanismelor, subansamblurile se imbina cu piesa de baza, de cele mai multe ori, prin suprafete plane.

Imbinarea suprafetele plane se poate realiza:

– prin contactul pe cite o suprafata a pieselor ce se imbina;

– prin contactul pe doua suprafete perpendiculare intre ele, apartinand pieselor care se imbina;

– prin contactul pe suprafetele a trei piese.

Metoda de asamblare cea mai simpla si mai des folosita in constructia de masini este imbinarea la care piesa se aseaza cu intreaga ei suprafata.

La acest tip de asmblare se impun conditii deosebite privind necesitatea realizarii unui contact perfect pe intreaga suprafata de asamblare.

Ca exemplu in acest sens se poate da asamblarea reductoarelor si a cutiilor de viteza, la care carcasele se executa din doua bucati. In cazul in care contactul se face pe doua suprafete perpendiculare intre ele, conditia principala pentru a se realiza o asamblare de buna calitate este aceea de a asigura perpendicularitatea suprafetelor conjugate.

Asamblarea pieselor cu suprafete plane, dupa cel de-al treilea caz, este complicata, deoarece necesita verificari suplimentare, privind eventualele devieri sau deplasari ale celor doua suprafete de referinta.

Aceste abateri dimensionale se corecteaza prin aplicarea unor operatii de ajustare.

Indiferent de modul in care se realizeaza, suprafetele pieselor se prelucreaza astfel incat contactul dintre ele sa se realizeze pe intreaga suprafata.

Suprafetele ce se imbina se verifica adeseori dupa operatiile de prelucrare (frezare si rectificare), iar in cazul de necesitate acestea se razuiesc sau se rodeaza.

Ajustarea suprafetelor serveste nu numai in scopul realizarii pozitiei reciproce dintre piesele (subansamblurile) ce se imbina, ci si pentru asigurarea etanseitatii imbinarii.

Cand suprafetele plane trebuie sa formeze o imbinare etansa, se folosesc garnituri sau paste de etansare. garniturile au, de obicei, forma suprafetelor ce se imbina, iar in functie de conditiile de lucru se executa din azbest, armate cu tabla de cupru sau de alama, clingherit, snur subtire din azbet, carton etc.

Pozitia relativa a pieselor ce se asambleaza se asigura cu ajutorul stifturilor de ghidare (cilindrice sau conice), cu suruburi sau prezoane etc.

Gaurile pentru stifturi si siruburi de fixare se executa (la asamblare) concomitent in ambele piese ce se asambleaza.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.