Dispozitive utilizate la montarea generala


Dispozitivele folosite la montarea generala se pot incadra in doua mari categorii: dispozitive universale si dispozitive speciale.

– Dispozitivele universale sunt utilizate la montarea mai multor tipuri de ansambluri, fie direct, fie dupa adaptarea lor prin inlocuirea unor piese componente. Din aceasta categorie fac parte: menghinele de diferite tipuri, prismele, coltarele, placile cu canale T, presele de mana etc.

Menghinele sunt dispozitive de fixare cu caracter universal. Piesele simple se prind direct intre bancurile falcilor menghinei, iar piesele complicate, intre piesele suplimentare montate pe falcile menghinei.

Dupa felul actionarii, menghinele pot fi: mecanice, pneumatice, hidraulice si pneumohidraulice. La lucrarile de asamblare se folosesc, de obicei, menghine mecanice. Acestea pot fi fixe, cu placa rotativa sau universale. Un deosebit interes pentru lucrarile de asamblare il prezinta menghinele universale, deoarece permit rotirea in diverse planuri a obiectelor fixate.

Prismele si coltarele servesc la sprijinirea pieselor in vederea asamblarii.

Placile cu canal T servesc la fixarea celor mai diferite piese in vederea asamblarii, a rodajului, a controlului etc. Aceste placi sunt turnate din fonta, au nervuri de rigidizare, iar suprafata superioara este perfect plana si prevazuta cu canale T. Prinderea placilor se face, in mod obisnuit, cu suruburi cu cap T si bride.

Presele de mana pot fi prese mecanice (cu surub), pneumatice sau hidraulice. Ele servesc la presarea sau la depresarea bucselor, la montarea stifturilor, a rulmentilor etc. O aplicabilitate larga isi gasesc presele hidraulice care folosesc uleiul sub presiune debitat de pompe de mana.

– Dispozitivele speciale sunt utilizate la realizarea unui anumit tip de asamblare. Ele sunt astfel construite incat sa permita asezarea si fixarea piesei de baza a ansamblului (carcasa, sasiu, corp etc.) si sa ajute la centrarea si fixarea in ansamblul a celorlalte piese.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.