Dăscălița de Octavian Goga – Comentariu literar


Dăscălița de Octavian Goga - Comentariu literar

Dăscălița de Octavian Goga – Comentariu literar

Poezia Dăscălița cuprinde portretul unei tinere învățătoare. Chipul dăscăliței, asemănat de poet cu un trandafir crescut în umbră, se conturează treptat, de la acel „Copil blajin, cuminte prea devreme”, până la „frumoasa domnișoară”, a cărei poveste o șoptește vântul „crengile plecate”.

După ce risipirea trandafirului îi recheamă în minte chipul „sfielnic, bălaiei dăscălițe”, poetul și-o amintește din existența ei zilnică, în sat. O suită de tablouri de viață completează bogăția sufletească a blajinei și cumintei dăscălițe:

1) în mijlocul moșnegilor, cărora, prin vorba ei domoală și înțeleaptă, le deslușea taine ale vieții și le întărea încrederea în vremuri mai bune;

2) înconjurată de mamele îndurerate, cărora le compunea scrisorile către feciori plecați la cătănie;

3) învăluită de admirația fetelor, pe care le învăța cum să-și împodobească altițele;

4) în mijlocul copiilor pe care-i educa;

5) în singurătatea ei, înfiorată de gânduri triste, dar demnă.

Portretul realizat de O. Goga are gradare firească, unitate și simetrie desăvârșite. Însușirile morale apar în prim-plan, cele fizice în planul secundar. Poezia începe și se sfârșește cu câte un tablou din natură: primul, prin cântecul pribeag care învăluie firea și prin risipirea trandafirului, răscolește amintirile poetului și-i aduce în fața ochilor imaginea dăscăliței. Tabloul final, prin toamna mohorâtă, prin freamătul crengilor și spulberarea frunzelor, sugerează povestea vieții neîmplinite a dăscăliței.

Portretul este plăsmuit în maniera marilor pictori, din lumini (blajină, bălaie, cu ochi limpezi și strălucitori, gingașă, demnă, modestă, harnică, devotată misiunii ei de a lumina satul) și umbre (somn vitreg, vis deșert, gând răzleț, sfântă frică etc.), care sugerează contrastul dintre însușirile alese ale dăscăliței și stingerea ei prea devreme din viață.

Poezia Dăscălița, de Octavian Goga, este un model de portret în versuri.


Sursa: Marin Toma – Limba Română-Lecturi literare, Editura didactică și pedagogică București 1989 – Dăscălița de Octavian Goga – Comentariu literar

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.