Cum a raspuns tineretul la chemarea partidului de a participa la lupta pentru eliberarea tarii, la razboiul antihitlerist?


Odata cu declansarea insurectiei si iesirea din razboiul antisovietic, Romania s-a alaturat cu intregul sau potential economic, militar si uman fortelor coalitiei antihitleriste, luptand pana la victoria finala asupra Germaniei.

Tineretul s-a integrat complet eforturilor poporului roman mobilizat de C.P.R. sub lozinca “Totul pentru front, totul pentru victorie!”. Raspunzand chemarii pertidului comunist, tineretul patriei, in frunte cu utecistii, si-a concentrat atentia asupra celor doua aspecte principale ale participarii la lupta pentru eliberarea tarii, la razboiul antihitlerist: lupta tineretului in spatele frontului si lupta cu arma in mana pe front.

In spatele frontului conditiile erau dintre cele mai grele, mizeria si foamea bantuind orasele si satele patriei. Contributia tineretului la cresterea productiei pentru satisfacerea nevoilor stringente ale populatiei si ale armatei aflate pe front, la reconstructia intreprinderilor, din capitala si din alte orase, care fusesera distruse de trupele hitleriste in retragere, de bombardamente, si in timpul luptelor, s-a imbinat strans cu participarea activa la lupta cu arma in mana pe frontul antihitlerist. Numerosi tineri muncitori, tarani studenti si elevi, in frunte cu utecistii, s-au inrolat ca voluntari in unitatile militare, si-au adus contributia de sange la luptele pentru eliberarea partii de nord a Transilvaniei, ca si dincolo de hotarele tarii, pentru eliberarea Ungariei si a Cehoslovaciei.

Printre cei cazuti in lupta cu hitleristii se numara si voluntarii utecisti Constantin Godeanu, Alexandru Rusu, Aurel Suciu, Ion Prica, Dumitru Negrea, Petre Vascu, Constantin Plaschi si multi altii.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.