Legendele narcisei


 

legendele narcisei e1330775314481

Albe sau galbene, narcisele se numara printre cele mai incantatoare flori de primavara. Narcisa are un parfum spacial si are o forma de trompeta. De la mirosul sau puternic si-a primit numele in limba greaca, „narke”, care inseamna narcotic. Exista mai multe legende despre aceasta floare.

Din mitologia greaca aflam ca narcisa a aparutla moarte lui Narcis, un tanar frumos de care s-au indragostit mai multe nimfe, dar Narcis era indiferent la frumusetea lor. Atunci, Zeita Nemesis l-a pedepsit, blestemandu-l sa se indragosteasca de el insusi. Dupa aceea, Narcis se opreste langa un lac si isi zareste chipul reflectat in apa. Vrand sa sarute acel chip, a cazut in apa si s-a inecat. O alta legenda spune ca floarea de narcisa a fost creata pentru a o fermeca pe Persefona, fiica Demetrei, pentru ca Hades sa o poata rapi. O alta versiune spune ca un tanar, Ameinias, il iubea foarte mult pe Narcis, dar acesta nu i-a impartasit dragostea. Ameinias s-a sinucis in fata casei lui Narcis, cu o sabie. El s-a rugat ca intr-o zi Narcis sa afle durerea provocata de iubirea neimpartasita. Blestemul s-a implinit cand Narcis a fost fermecat de reflexia sa in apa. Cand s-a aplecat peste luciul apei, a cazut in ea si s-a inecat. In locul in care a murit au rasarit narcise. Narcisa este o planta bulboasa de primavara. Ea se cultiva intens in gradinile englezesti, sub forma de borduri late. De asemenea, narcisele se folosesc frecvent in decoratiunile pentru sarbatorirea Anului Nou chinezesc. In china, narcisa reprezinta norocul. Narcisele care infloresc in aceasta zi anunta un an plin de bucurie si de noroc. In Franta insa, se considera ca aduc ghinion.

Exista foarte multe varietati si soiuri de narcise. Florile se deosebesc in privinta formelor, dimensiunilor si culorilor. Cartitele ocolesc bulbii deoarece sunt otravitori. Frunzele apar in acelasi timp cu tulpina florii si deseori cresc mai departe si dupa ofilire. Sezonul de inflorire dureaza din martie pana in mai. Narcisele se inmultesc prin divizarea bulbilor care se planteaza in septembrie. In tara noastra sunt mai multe poieni cu narcise. Multe dintre ele au fost incluse pe lista rezervatiilor floristice.

Autor: Revista Kaufland

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.