De la A Patra la A Cincea Republica Franceza 1946-1958


De la A Patra la A Cincea Republica Franceza 1946-1958In primele decenii ale perioadei postbelice, Franta devine o natiune industrializata. A patra Republica, instabila, se prabuseste in 1958 si este inlocuita de un sistem prezidential.

La sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, multe regiuni din Franta erau distruse. Desi Parisul ramane intact, alte orase, mai ales porturi ca Le Havre si Brest, devenisera ruine. Dupa curatarea societatii de aproape treizeci sau patruzeci de mii de colaborationisti reali sau inchipuiti, guvernul provizoriu al lui Charles de Gaulle incepe reconstructia. Se nationalizeaza bancile, companiile de asigurari si firmele mari, cum ar fi Renault si Air France, si se intreprind reforme pentru dezvoltare. Statul foloseste planificarea economica pentru a accelera dezvoltarea dincolo de faza de reconstructie, transformand Franta, in a doua jumatate a secolului, dintr-o tara predominant agrara intr-o natiune industriala.

Dupa retragerea lui Charles de Gaulle, la 13 octombrie 1946 se adopta Constitutia celei de A Patra Republici. Adunarea Nationala castiga autoritate; presedintele si guvernul i se subordonau. In timpul republicii provizorii se adopta dreptul femeilor la vot si reprezentarea proportionala, insa ultima duce la o impartire politica. Guvernul se schimba aproape din sase in sase luni, ceea ce impiedica functionarea executivului. A Patra Republica se prabuseste in 1958, din cauza luptelor armate pentru independenta din Algeria. Pentru a impiedica instaurarea unei dictaturi militare si razboiul civil, Adunarea Nationala decide sa-l recheme la putere pe Charles de Gaulle. Guvernul acestuia elaboreaza Constitutia celei de A Cincea Republici. Aceasta este prezentata populatiei printr-un referendum si este aprobata cu 79% din voturi. A Cincea Republica exista pana in prezent.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.