Inceputurile culturii de masa moderne
In perioada interbelica, dezvoltarea stiintei si tehnologiilor in tarile industrializate schimba fundamental viata oamenilor. In 1915, fizicianul german, Albert Einstein publica teoria generala a relativitatii si revolutioneaza conceptul de timp si spatiu, obtinand Premiul Nobel pentru fizica (1921). In 1929, un alt laureat al Premiul Nobel bacteriolgul britanic Sir Alexander Fleming descopera penicilina si o aplica in medicina.
Datorita liniei de asamblare, automobilul devine un mijloc de transport in masa. Gratie noilor tehnologii, viata de zi cu zi, mai ales la oras, capata dinamism. Devine posibila comunicarea la distante mari intr-un timp mai scurt si tot mai multi oameni incep sa se multe din locul de origine in cautarea unor slujbe mai bune si a unui trai indestulat. De asemenea, noua tehnologie a revolutionat industria spectacolului: radioul si cinematograful devin mijloace de distractie a maselor. Se dezvolta o cultura de consum orientata spre ocuparea timpului liber. Cotidienele ieftine, a caror aparitie era posibila doar datorita noilor tehnologii, faciliteaza reproducerea in masa a cuvantului tiparit, castigand un numar tot mai mare de cititori. Reclamele de neon si panourile uriase de pe strazi reprezentau noul aspect al comertului orientat catre client. Industria spectacolelor, cu sali de dans, cluburi de noapte, ajunge sa defineasca un stil de viata asociat cu mistica zgomotosilor anii 1920. Accesurile la bunurile de larg consum prin intermediul mass-media incepe sa estompeze diferentele care existau intre burghezie si clasa muncitoare. Rolurile sexelor sufera modificari notabile. Miscarea feminista obtine emancipare politica; dupa 1918, in majoritatea tarilor industrializate femeile au drept de vot si posibilitatea de a candida pentru functii in stat. De asemenea, femeile capata si dreptul de a se angaja, desi a trebuit sa treaca multi timp pana au putut detine functii importante.
Aceste schimbari spectaculoase au loc indeosebi in Statele Unite ale Americii si in tarile industrializate ale Europei. O mare parte din restul lumii ia parte la aceasta revolutie, imbinand stilul de viata occidental modern cu practicile culturale traditionale.
Sursa: Sursa: Marea istorie ilustrata a lumii, Litera international