Cocosii hoco (Cracidae)

Cocosii hoco

Constituie o familie de cca 40 de specii raspandite in tinuturile sudamericane, speciile cele mai mari atingand talia unui cocos domestic mare. Majoritatea speciilor au deasupra radacinii ciocului o calozitate acoperita de o cira. Masculii au o trahee lunga si incolacita. Cele mai multe specii traiesc in arborii padurilor umede si se hranesc cu fructe. Speciile mari se hranesc si pe sol consumand animale mici. Spre deosebire de majoritatea galinaceelor, nu-si fac cuib pe sol, ci intre ramurile groase sau in scorburi. Au un glas puternic, dar nemelodios.

Cocosul hoco mare (Crax rubra) (inaltime 110 cm) traieste in padurile din Mexic si din America Centrala pana la Ecuador. Are penajul corpului negru, iar pantecele alb. Femela este roscata si ca talie mai mica decat masculul.

Cocosul hoco cu cioc galben (Crax alector) (inaltime 95 cm) este raspandit in nordul Americii de Sud. Masculul este negru cu abdomenul alb, iar femela, de o talie mai mica, are pe cap o creasta de pene vargata.

Gaina penelopa (Penelope superciliaris) (inaltime 62 cm) vietuieste in padurile de pe coastele rasaritene ale Braziliei, traind aproape exclusiv in cete. Pe spate penajul este cafeniu, iar partea dinainte si cea inferioara este roscata cu mici dungi deschise, Dupa ecloziune, puii se pot catara pe ramuri.

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

%d blogeri au apreciat: