Porumbelul cu pete negre (Ducula spilorrhoa)


Porumbelul cu pete negre

Porumbelul cu pete negre

Porumbelul cu pete negre (inaltime 40 cm) se hraneste cu nucile tamaioase ale unor arori din nordul Australiei si insula Noua Guinee, unde se afla raspandit.

Pasarile sunt albe cu varful aripilor si chenarul terminal al cozii negre. Rar coboara pe sol. Gatlejul ii este puternic si are o proeminenta cornoasa dura care-i ajuta la sfaramatul nucilor.

Ciocul este alungit, moale la baza si acoperit cu o pielita in care se deschid narile. Are o vedere excelenta. Apa o bea prin afundarea completa a ciocului, inchizandu-si narile si sugand-o, caz unic la pasari.

Este o pasare monogama. Femelele clocesc noaptea, dimineata si seara. Masculii clocesc in mijlocul zilei. Puii sunt nidicoli. Hrana consta din tuberculi, seminte, boabe si fructe.

Caracteristic este mai ales modul de hrana al puilor, care sunt nutriti de ambii parinti la inceput cu un fel de suc laptos – „laptele de porumbel” -, iar mai apoi branzos, secretat de catre o portiune glandulara a gusei parintilor (caz unic la pasari); mai tarziu sunt hraniti cu seminte prin regurgitare.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.