Cucuveaua cu picioare lungi (Speotyto cunicularia)


Cucuveaua cu picioare lungi

Cucuveaua cu picioare lungi

Cucuveaua cu picioare lungi (inaltime 23 cm) traieste in sud-vestul S.U.A. stand ascunsa in viziunile sapate de caini de prerie sau de rozatoare, unde cuibareste.

Are penajul cafeniu cu pete albicioase. Vaneaza noaptea, soareci, soparle, insecte, iar ziua sta aproape tot timpul in vizuina.

Este lipsita de gusa, iar penajul este moale si infoiat, pentru care fapt nu face nici cel mai mic zgomot in zbor. Gatul este scurt, capul voluminos iar ochii mari, orientati frontal si inconjurati de cate un disc de pene dispuse radiar, asa-numitul “disc facial”.

Ciocul este relativ scurt, mult curbat, ingropat la radacina in pene aspre, de forma paroasa, numite vibreze. Baza mandiulei superioare are un invelis membranos – ceroma – in care se deschid narile. Este o pasare adaptat la viata nocturna, cu simtul vederii foarte dezvoltat.

Auzul este exceptional, conductele auditive fiind foarte dezvoltate si se deschid la exterior prin niste pliuri de piele, ce se desfac ca niste adevarate pavilioane auditive.

Se hraneste cu rozatoare sau insecte, pe care le vaneaza noaptea sau in crepuscul si pe care le inghite de obicei intregi. Resturile de la hrana sunt eliminate su forma de cocoloase, ingluviile.

Ouale sunt albe, aproape sferice, si clocitul incepe dupa depunerea primului ou. Puii, acoperiti de regula de un puf des, au o dezvoltare nidicola.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.