Balaurii din poveste. Adevar sau supersitie?


Balaurii din poveste. Alga bruna

Balaurii din poveste. Adevar sau supersitie?

Legendele chineze si japoneze vorbesc despre „dragonul de mare", un sarpe urias si stralucitor, nascut din adâncurile oceanului.

Aceste povesti au aprins imaginatia primilor corabieri. Marturisind ca au vazut cu proprii lor ochi acest „zmeu", ei n-au facut decât sa întareasca o straveche superstitie.

Exista oare o urma de adevar în aceasta credinta gresita? Fara îndoiala ca da. E mai putin probabil ca în oceane sa supravietuiasca reptile uriase asemanatoare celor care odinioara stapâneau apele. Mai degraba, acest „dragon" înspaimântator este o nevinovata alga bruna, unica în felul ei, prin lungimea de necrezut a talului.

Macrocystis pirifera, asa se numeste acest colos al Pacificului, întrece balenele de 10-15 ori în lungime. Ca sa-si mentina la suprafata corpul lung de 400-500 m, alga are pe muche saculeti de aer (flotoare) în forma de pere, iar pentru a rezista furiei valurilor, talul nu e întreg, ci împartit în numeroase panglicute.

De departe, pare imensa spinarea unui monstru marin ce se onduleaza deasupra valurilor. Probabil ca o astfel de imagine a stârnit fantezia oamenilor din trecut, înspaimântati de mirajul uriasului tal unduit de apa si de flotoarele carora reflexele razelor de lumina le dadeau stralucirea unor solzi fabulosi.

Sursa: Enciclopedia curioitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.