Mai răpitori decât rechinii

Mai răpitori decât rechinii
Foto: en.wikipedia.org

Mai răpitori decât rechinii

Rechinii si-au castigat trista reputatie de a fi ucigasii cei mai periculosi ai marilor, alaturi de crocodili si tigri, autorii celor mai multe victime din randul oamenilor.

Si totusi rechinii sunt intrecuti cu mult in ferocitate de cateva specii de pesti care au inspirat pagini de groaza in literatura inchinata calatoriilor de-a lungul marilor fluvii sau pe marile tropicale.

In afara stiucilor de apa dulce exista si stiuci de mare, pesti rapitori de mari dimensiuni, cuprinsi in familia Spyraenidae. Ei si-au primit numele din cauza asemanarii cu stiucile, in ce priveste forma corpului si structura dentitiei.

Corpul lor are forma alungita, aproape cilindrica, ca o sageata, iar solzii sunt mici, cu marginile intregi. Capul este mic si ascutit. Gura larga este prevazuta cu dinti ascutiti, in forma de carlige, doi dinti fiind de regula transformati la capatul anterior al mandibulei intr-un adevarat carlig de agatare.

Stiucile de mare populeaza marile din zona calda si temperata, o specie (Sphyraena sphyraena) gasindu-se si in Marea Neagra si pe care pescarii o numesc luci.

Insa pericolul cel mai mare il reprezinta uriasul lucilor (Sphyraena picuda), lung de 3 m, misunand in apele din jurul Antilelor si cunoscut de localnici sub numele de „barracuda”, „becuna” sau „picuda”.

Gura sa e garnisita cu dinti ca de caine. Inoata foarte iute, repezindu-se in cardurile de pesti pe care le rareste la iuteala. Mai mult decat atat, ataca oamenii care inot si se reped spre picioarele persoanelor cand acestia stau pe marginea barcilor. Fata de acesti pesti, rechinii par blanzi si tematori.

Mai răpitori decât rechinii
Foto: en.wikipedia.org

Unele din cele mai pasionate pagini din jurnalul de calatorie al geografului Alexander von Humboldt, care a strabatut la inceputul secolului al XIX-lea bazinul Orinoco si Amazoanele, sunt consacrate unui pestisor de apa dulce de o lacomie si o cruzime nemaipomenite, numit de populatiile locale piranha sau pirahna (Roosveltiella piraia).

Ei vaneaza in haite ca lupii, atacand orice creatura ce le apare in fata. Surprins de o ceata de pesti voraci, un copil a fost complet devorat in 14 minute. La 19 septembrie 1981, relateaza ziarele locale, un vas supraincarcat cu marfuri si pasageri s-a rasturnat si s-a scufundat in timp ce se pregatea sa ancoreze in portul brazilian Obidos. Din cei 478 de pasageri au supravietuit 178, 300 dintre ei fiind sfasiati si mancati de piranha.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.