Elefantii – batozele vii

elefantul elephant
Foto: en.wikipedia.org

La Muzeul de Istorie Naturala al Institutului Smithsonian din Washington se gaseste impaiat cel mai mare animal de uscat vanat pana in prezent. Este vorba de un exemplar de elefant african cu urechi ascutite (Loxodonta africana), vanat in anul 1955 in zona fluviului Kwando, in Angola. Inaltimea sa pana la umeri este de 4 m, lungimea de 10 m, circumferinta panlecelui de 6 m, iar masa de 11 000 kg.

Particularitatea cea mai de seama a elefantului este trompa, o prelungire a nasului, lunga de 2-3 m, deosebit de mobila, sensibila si puternica. Datorita alcatuirii ei speciale, trompa poate sa infaptuiasca o serie de actiuni: serveste la miros, pipait, prindere, rostogolire, scormonire si chiar ia aparare, ca un formidabil bici, a carei masa de 60-70 kg ii da o forta neobisnuita. In acelasi timp, cu ajutorul celor doua „tuburi” din interiorul ei, elefantul absoarbe pana la 5-10 l apa.

Alaturi de trompa, un punct de atractie il reprezinta coltii sai, incisivii de pe falca superioara, care ating dimensiuni impresionante. Cei mai lungi colti au fost inregistrati in anul 1903 pe teritoriul Zairului: unul avea 3,49 m, celalalt 3,35 m, iar masa fiecaruia oscila in jurul a 100 kg.

Din cauza fildesului de calitate, elefantii au fost vanati fara crutare. Daca odinioara stramosii lor strabateau si Europa, azi ei sunt pe cale de disparitie, intalnindu-se din ce in ce mai rar in Africa si India. Din aceasta cauza, au fost pusi sub protectie.

Din cele mai vechi timpuri elefantul a fost imblanzit. Ba, chiar mai mult, istoria relateaza surpriza pe care a pregatit-o Hannibal romanilor, aparand la portile Romei cu o armata calarind pe elefanti, animale necunoscute pana atunci de ei.

Astazi, elefantii, mai ales cei indieni, sunt folositi la transport, tractiune, vanatoare si calarie, sau, dupa dresare, ca animale de circ. Indienii imblanzitori impart elefantii dupa statura si randament in trei grupuri: kumiria, dwasala si mearga. Cel mai perfect elefant, inteligent, ascultator, calm si puternic, corespunde primei categorii, fiind preferat. Elefantii mearga sunt ocoliti, iar cei dwasala sunt doar foarte rareori folositi in munci usoare.

Lipsa de hrana determina elefantii sa migreze.

Ei se aduna in turme formate din 20-100 indivizi, apartinand de obicei unei familii. Deplasarea se face intr-un ritm uniform si linistit, mai ales intre orele 10-15, strabatandu-se uneori si 100 km. Elefantii se asaza intr-un lung sir: in fata merg femelele cu puii, iar in spate masculii. Conducatorul „expeditiei” este masculul cel mai puternic, cu fildesii cei mai impozanti.

Turmele migratoare trec prin paduri tropicale, strabat rauri si lacuri, escaladeaza cu usurinta si inaltimile muntoase, trasand in urma lor adevarate drumuri de jungla si imense goluri in vegetatie.

Cu toata aparenta lui greoaie, elefantul este un excelent „trapas”. Nici un animal din lume nu poate rivaliza cu uriasul pachiderm pe terenurile accidentate. Cu o surprinzatoare usurinta el escaladeaza pantele muntilor si se strecoara printre tufisuri fara a face zgomot. Nimeni nu-l intrece pe terenurile mlastinoase, datorita formei speciale a piciorului. Aici poate sa-si infunde picioarele pana la un metru adancime, fara riscul de a se impotmoli.

Pagubele pe care le produc padurilor, dar mai ales terenurilor de cultura in care nu rareori intra sa-si potoleasca foamea, ii indeamna pe localnici sa-i extermine fara crutare. Daca adaugam si actiunea salbatica de vanare a elefantilor pentru coltii de fildes, mai scump decat aurul, ne putem da seama in ce pericol se gasesc aceste animale puternice si inteligente.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

%d blogeri au apreciat: