Ce sunt fosilele și din ce sunt ele formate

Ce sunt fosilele

Ce sunt fosilele și din ce sunt ele formate

Fosilele sunt resturi conservate de organisme care au fost cândva vii. Având o vechime de aproximativ 3,5 miliarde de ani, acestea oferă indicii de o importanță vitală privind perioadele din istoria Pământului.

Originile vieții pe Pământ au reprezentat mult timp un semn de întrebare pentru oamenii de știință și teologi. În majoritatea culturilor există legende legate de crearea vieții pe Pământ – crearea omului fiind privită aproape întotdeauna drept punct culminant al acestui proces.

Unii teologi au estimat date ale creației, care sunt fixate cu doar câteva mii de ani în urmă. De exemplu, în 1650, un episcop din Irlanda a stabilit că lumea a fost creată în anul 4004 î. Hr. Acesta credea că cochiliile și scheletele numite fosile și găsite în rocă erau resturile creaturilor care au pierit în potopul biblic. Totuși, e greu de înțeles cum este posibil ca planeta să se fi schimbat atât de mult într-un timp atât de scurt.

În secolul al XVII-lea, geologii au descoperit că mici schimbări care erau încă în desfășurare ar fi putut sta la originea apariției și dispariției munților, precum și a fosilelor. În acea vreme, oamenii de știință considerau că Pământul nu avea o vechime mai mare de 20 de milioane de ani.

În prezent, rocile pot fi datate exact, măsurând cantitatea de elemente radioactive din compoziția rocilor. De exemplu, se știe că un izotop radioactiv de carbon se descompune la intervale fixe, iar acest fapt este utilizat pentru datarea cărbunelui cu vechime de până la 50.000 de ani. Alte elemente pot data roci cu vechime și mai mare și arată că istoria Pământului a început în urmă cu peste 4,5 miliarde de ani.

Formarea unei fosile

Când un organism moare, resturile acestuia sunt îngropate și se fosilizează lent. De obicei, doar părțile tari, cum ar fi cochiliile și scheletul, se păstrează. Uneori, resturile se pietrifică treptat – moleculele originale sunt înlocuite de minerale cum ar fi calcitul sau piritele feroase.

Totuși, adesea, fosila conține multe dintre moleculele originale. O nouă știință, numită paleontologie moleculară, compară elementele chimice sau chiar genele speciilor dispărute cu cele ale unor specii care continuă să existe pe Pământ.

Sursa: Enciclopedia stiintelor, Kingfisher