Ce sunt fosilele si din ce sunt ele formate

fosila

Fosilele sunt resturi conservate de organisme care au fost candva vii. Avand o vechime de aproximativ 3,5 miliarde de ani, acestea ofera indicii de o importanta vitala privind perioadele din istoria Pamantului.

Originile vietii pe Pamant au reprezentat mult timp un semn de intrebare pentru oamenii de stiinta si teologi. In majoritatea culturilor exista legende legate de crearea vietii pe Pamant – crearea omului fiind privita aproape intotdeauna drept punct culminant al acestui proces. Unii teologi au estimat date ale creatiei, care sunt fixate cu doar cateva mii de ani in urma. De exemplu, in 1650, un episcop din Irlanda a stabilit ca lumea a fost creata in anul 4004 i. Hr. Acesta credea ca cochiliile si scheletele numite fosile si gasite in roca erau resturile creaturilor care au pierit in potopul biblic. Totusi, e greu de inteles cum este posibil ca planeta sa se fi schimbat atat de mult intr-un timp atat de scurt.

In secolul al XVII-lea, geologii au descoperit ca mici schimbari care erau inca in desfasurare ar fi putut sta la originea aparitiei si disparitiei muntilor, precum si a fosilelor. In acea vreme, oamenii de stiinta considerau ca Pamantul nu avea o vechime mai mare de 20 de milioane de ani. In prezent, rocile pot fi datate exact, masurand cantitatea de elemente radioactive din compozitia rocilor. De exemplu, se stie ca un izotop radioactiv de carbon se descompune la intervale fixe, iar acest fapt este utilizat pentru datarea carbunelui cu vechime de pana la 50.000 de ani. Alte elemente pot data roci cu vechime si mai mare si arata ca istoria Pamantului a inceput in urma cu peste 4,5 miliarde de ani.

Formarea unei fosile

Cand un organism moare, resturile acestuia sunt ingropate si se fosilizeaza lent. De obicei, doar partile tari, cum ar fi cochiliile si scheletul, se pastreaza. Uneori, resturile se pietrifica treptat – moleculele originale sunt inlocuite de minerale cum ar fi calcitul sau piritele feroase. Totusi, adesea, fosila contine multe dintre moleculele originale. O nouã stiinta, numita paleontologie moleculara, compara elementele chimice sau chiar genele speciilor disparute cu cele ale unor specii care continua sa existe pe Pamant.

Sursa: Enciclopedia stiintelor, Kingfisher

%d blogeri au apreciat: