Fundul oceanelor


fundul oceanelor

Sub apa marii exista vulcani, lanturi muntoase lungi de pana la 70.000 kilometri si abisuri care fac Marele Canion sa para pitic. Acestea reprezinta toate indicii privind structura interiorului Pamantului.

Cele mai uimitoare caracteristici ale oceanelor sunt lanturile muntoase subacvatice din mijlocul oceanului, care traverseazå suprafata planetei ca si cusatura de pe o minge de tenis. Peste tot de-a lungul lanturilor muntoase de pe fundul oceanelor sunt presarate cratere vulcanice. Uneori acesti vulcani erup lent sub apa iar lava se prelinge din ei ca pasta de dinti dintr-un tub. Cand lava vine in contact cu apa rece de mare se solidifica, producand gramajoare de forma unor perne de bazalt dens si negru. Unele cratere vulcanice produc atat de multa lava incat se ridica pana la suprafata apei si formeaza insule vulcanice. Acest lucru se intampla cand un crater vulcanic se afla deasupra unui fluviu de materie fierbinte care se ridica din mantaua Pamantului. In aceste zone, se formeaza noua scoarta a oceanului, in timp ce fundul marii se deschide si lava se imprastie.

Cum se formeaza fundul oceanului?

Noul fund al oceanului se formeaza atunci cand magma topita se ridica din mantaua Pamantului pe un lant muntos subacvatic din mijlocul oceanului. Aceasta se raceste in timp ce scoarta se raspandeste in ambele directii pe creasta. Faliile traverseaza crestele in lungimea acestora, rupandu-le in bucati. In centrul lantului muntos se afla o depresiune, sau un graben. Acolo unde scoarta oceanului intalneste un continent, coboara intr-o zona de subductie, formand adesea o prapastie in ocean. Cand roca uda intra in manta, o parte din aceasta se topeste si, amestecata cu aburul, se ridica prin continentul aflat deasupra, producand puternice eruptii vulcanice. Fundul oceanului nu este atat de mult presat pentru a se deschide ci mai degraba se desface singur, determinand aparitia fisurilor si scazand presiunea in lantul muntos pentru ca mai multa magma sa se poata ridica.

Sursa: Enciclopedia stiintelor, Kingfisher

persoane au considerat acest articol util. Dacă ți-a fost de ajutor, te rog să lași un vot.
%d blogeri au apreciat: