Minereuri si pietre pretioase

minereuri si pietre pretioase
Foto: wikipedia.org

Fierul, cuprul, aurul si toate celelalte metale apreciate de oameni exista in cantitati mici in intreaga lume. Totusi, minereurile de metale au fost concentrate de procesele naturale si astfel oamenii le pot extrage si utiliza.

Mineralele pot fi concentrate in mai multe moduri. In roca topita, cristalele vor incepe sa se formeze iar cele care au densitatea cea mai mare se vor depune la fund. Acest proces a condus la formarea nucleului de fier topit al Pamantului, dar are loc la scara mica in intruziunile rocii topite, cum ar fi granitul. Pe langa concentrarea mineralelor pe care le contine, o masa de roca topita care se ridica prin alte roci va impinge in faza sa apa si abur supraincalzite. Sub o presiune enorma, aceste forte pot dizolva multe dintre mineralele din roca, transportandu-le prin crapaturi si fisuri, unde ele se depoziteaza sub forma de filoane de minerale. Alte minerale se concentreaza in apropierea suprafetei Pamantului cand apa se evapora sau cand alte componente dintr-o roca se erodeaza.

Adanc in ocean, deschiderile de pe fundul oceanului, numite cratere hidrotermale, revarsa apa bogata in minerale care se cristalizeaza in jurul craterelor sau se precipita afara, in ocean. Suprafete mari de pe fundul oceanului sunt acoperite cu noduli de mangan care sunt bogati in alte minerale valoroase, cum ar fi cobaltul. Cele mai bogate mine dintre toate ar putea sa se afle intr-o zi nu pe Pamant ci în spatiu. Daca am putea captura si exploata un asteroid bogat in metale, acesta ar putea contine platina si metale inrudite, care valoreaza mii de miliarde de dolari.

Prelucrarea minereurilor

Tehnicile de exploatare depind de nivelul de concentrare al minereului, de adancimea la care se afla si de valoarea sa pentru oameni. Acolo unde minereul se afla intr-un filon gros sub pamant, pentru a ajunge la el pot fi sapate puturi. Uneori este vorba despre o masa mare de minereu mai putin concentrat in apropiere de suprafata, care merita dezgropata prin tehnicile de excavatie mare la suprafata. Uneori natura a sapat singura. De exemplu, nisipul aurifer si pepitele aurifere pot fi gasite concentrate in prundisul albiilor de rauri.

Majoritatea mineralelor metalice sunt compusi chimici cu proprietati care sunt foarte diferite de cele ale metalelor pe care le contin. Procesul de topire este utilizat pentru a extrage metalul din minereu. Atat caldura, cat si reductorul, cum ar fi carbonul, sunt utilizate pentru a separa celelalte elemente chimice care insotesc metalul.

Pietrele pretioase

Unele minerale sunt apreciate pentru frumusetea lor naturala, nu pentru vreo utilizare practica. Orice mineral purtat sub forma de bijuterie poate fi privit ca o nestemata. Unele minerale sunt de origine organica si printre acestea se numara chihlimbarul (rasina de copac fosilizata) si lignitul (carbune dur si negru). Multe alte pietre semipretioase sunt mineralele de silicati, cum ar fi cuartul, ametistul, jadul, granatul si topazul. Cele mai pretioase pietre sunt si cele mai rare. Si mai durabile. Printre acestea se numara rubinul, safirul, smaraldul si diamantul, cele mai multe fiind formate la temperaturi si presiuni inalte, in adancul Pamantului.

Desi este cel mai dur mineral cunoscut, diamantul – ca si mangalul – este compus din carbon pur. Spre deosebire de mangal, diamantele se formeaza cand carbonul se afla sub o presiune enorma, la o adancime de aproximativ 600 de kilometri sub suprafata Pamantului. Renumitele mine de diamant din Republica Sudafricana sunt in roca vulcanica numita kimberlit, care a erupt incredibil de violent cu peste un miliard de ani in urma. Cristalele de diamant in stare nativa au opt fete, dar pentru bijuterii acestea sunt taiate atent, cu multe fatete – 58 este cel mai potrivit numar de taieturi pentru un diamant. Diamantele sunt atat de dure incat sunt utilizate pentru a face perforatoare si ferastraie industriale din ele.

Sursa: Enciclopedia stiintelor, Kingfisher

%d blogeri au apreciat: