Aksakov Alexander (1832-1903)

aksakov

Aksakov a fost cel mai important investigator rus din epoca victoriana. Descrierile lui asupra mediumilor, ca Florence Cook si materializarile ei integrale, ofera confirmari independente si utile ale rapoartelor lui Crooks si ale altor cercetatori metapsihici. Incercand sa eplice ceea ce vazuse, Aksakov a emis teoria ca fiinta materializata este intr-un sens „dublura” mediumului, astfel ca daca o forma materializata e prinsa si tinuta, faptul ca reiese ca fiind trupul mediumului nu reprezinta in mod necesar o indicatie a fraudei: poate va fi vorba de fuziune.

Intr-o emotionanta evaluare a muncii lui de-o viata, Aksakov admitea ca avea relativ putin de aratat in materie de probe; „dar daca, pana la urma, soarta mea a fost de a fi asezat o piatra din templul spiritului, cladit de la veac la veac de catre oamenii adevarati – aceasta va fi cea mai inalta, si singura, recompensa pe care m-am straduit vreodata s-o sterg”.

Cea mai importanta carte a sa este „Animism and Spiritism”.

Dex: Medium (sau mediu) este considerata o persoana care poate trece in stare de hipnoza, de transa, si despre care, in practicile oculte, se crede ca poate comunica cu spiritele si poate servi ca intermediar intre ele si cei vii.

%d blogeri au apreciat: