Erele glaciare


Erele glaciare

Erele glaciare

Erele glaciare sunt perioadele în care Pământul a înregistrat scăderi bruște ale temperaturii pe o perioadă mai lungă. Geologii nu știu sigur ce determină apariția unei ere glaciare. Totuși, erele glaciare par să fi fost influențare de ciclurile pe termen lung ale înclinării axei Pământului, numite cicluri Milancovici. Fluctuațiile în nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă pot juca de asemenea un rol.

După ce gheața începe să se întindă, schimbarea se accelerează. Gheața și zăpada albă reflectă mai mult din radiația Soarelui înapoi în spațiu, iar planeta continuă să se răcească.

Oamenii de știință au descoperit că temperaturile globale fluctuează între două stări relativ stabile. Această fluctuație a avut loc de aproximativ 35 de ori în istoria Pământului.

Prima dovadă clară a unei ere glaciare datează din Precambrian, aproximativ cu patru miliarde de ani în urmă. Cea mai recentă eră glaciară a început în urmă cu 3,25 milioane de ani. Este posibil ca aceasta să continue și în prezent, în pofida existenței climei temperate.

Până în urmă cu aproximativ 14.000 de ani, în calotele polare era concentrată o cantitate uriașă de gheață, iar nivelul mării era cu 80 de metri mai scăzut decât nivelurile din prezent. Gheața apasă de asemenea pământul, iar în prezent acesta se ridică lent la latitudinile nordice.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.